Chile zasáhlo další silné zemětřesení. Nařízenou evakuaci úřady odvolaly

Chile čelí dalším následným otřesům po úterním silném zemětřesení. Chilská seizmologická služba v noci naměřila sílu přes 7 a půl stupně. Kvůli obavám před cunami vyhlásily úřady evakuaci pobřeží, následně ji však odvolaly. Další otřesy lze v Chile očekávat i dál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po silném zemětřesení chilské úřady raději evakuovaly pobřežní oblasti. Obavy z následné cunami se ale naštěstí nepotvrdily

Po silném zemětřesení chilské úřady raději evakuovaly pobřežní oblasti. Obavy z následné cunami se ale naštěstí nepotvrdily | Zdroj: Reuters

Epicentrum nočního zemětřesení se nacházelo 45 kilometrů od města Iquique. Vlny, které do přístavu dorazily, měly tentokrát asi 70 centimetrů.

Cunami většinou v Chile způsobí větší škody než zemětřesení, lidé proto nečekají na výzvu úřadů a prchají z pobřežních oblastí.

„Když se podíváte na různé statistiky v minulosti, tak vždycky mnohem větší množství obětí působily cunami než samotné otřesy a následky otřesů. Čili obavy před cunami mají Chilané hodně hluboce zakořeněné,“ řekl český konzul v Chile Adam Piňos.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Karlík

Od úterního zemětřesení o síle 8,2 stupně, které si vyžádalo nejméně šest obětí, zasáhly Chile další stovky dotřesů. Ty zřejmě potrvají i dál, každou hodinu jich seismologové zaznamenají asi deset.

Při silných zemětřeseních, jsou ta následná menší běžná. Po devastujícím otřesu v únoru 2010 v Chile se ještě další velmi silný dotřes ozval až další rok v lednu a pak ještě jeden významný dokonce až v červnu.

Otřesy postihly především řídce osídlený sever země, kde se však nacházejí doly důležité pro chilskou ekonomiku. Úřady zatím neevidují žádné zraněné nebo nově poničenou infrastrukturu.

V bezpečí by měli být i Češi, kteří se v postižené oblasti nacházejí. „Velvyslanectví nemá zprávy o tom, že by někdo z nemnohých českých občanů žijících v severních oblastech Chile utrpěl újmu. S těmi, co tam žijí, jsme pokud možno v telefonickém kontaktu a všichni nám zatím potvrdili, že je všechno v pořádku,“ uvedl velvyslanec ČR v Chile Zdeněk Kubánek.

Severochilský přístav Iquique zasáhlo zemětřesení a vlna tsunami už ve středu | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Z hotelu ve městě Arica se ovšem musela evakuovat chilská prezidentka Michelle Bacheletová, která přijela s částí vlády zhodnotit škody způsobené úterním zemětřesením – většinou jde o poničenou infrastrukturu a sesuvy půdy. Prezidentka pochválila obyvatele za příkladnou reakci na výzvy úřadů k evakuaci.

Chile je zemí s jedním z nejvyšších výskytů zemětřesení na zeměkouli. V roce 2010 jej zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupně. Následná cunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí.

Nejsilnější zaznamenané zemětřesení v historii se odehrálo také v Chile - nastalo v roce 1960, mělo sílu 9,5 stupně a v jeho důsledku zemřelo více než 5000 lidí.

Sever Chile zasáhlo další silné zemětřesení, mělo sílu 7,8 stupně | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČTK, David Koubek, mta, Martin Karlík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme