V Olomouci vznikne nová pouliční galerie. Podchod má ochránit před sprejery

Nová pouliční galerie v Olomouci má nejen přinášet umělecké zážitky, bude také sloužit jako ochrana průchodu v Denisově ulici proti sprejerům. Své umění by tu měli v nejbližších měsících předvádět začínající mladí autoři street artu ve spolupráci s majitelem podchodu - Vlastivědným muzeem v Olomouci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pochodu u jezuitského konviktu v Olomouci vznikne streetartová galerie

V pochodu u jezuitského konviktu v Olomouci vznikne streetartová galerie | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

Využití historické fasády vítají i památkáři. Navíc doufají, že se umění objeví i jinde. „V Olomouci máme různá zákoutí, která bychom po dohodě rádi využili,“ říká vedoucí památkového odboru magistrátu Vlasta Kauerová.

Výstavy a programy prostoru nazvaném Lomená galerie nedaleko bývalého jezuitského konviktu obohatí kulturní nabídku v Olomouci a nabídnou prostor i pro mladé umělce.

„Dostanou prostor a barvy. Dají si pod sebe igelit, aby nekazili okolí. Někdy se nechají ovlivnit i tím místem, tvoří celý den nebo dva, tři,“ vysvětluje autor projektu Kamil Zajíček.

Posledním impulzem pro využití posprejovaného průchodu bylo dopadení jednoho ze sprejerů - studenta, který způsobil škodu za 10 tisíc korun.

„Momentálně s ním jednáme o nákladech škody. Deset tisíc korun je pro mladého člověka poměrně hodně peněz. On se odvolává, snaží se částku snížit, ale nijak nezpochybňuje, že peníze poskytne,“ doplňuje ředitel Vlastivědnému muzea Břetislav Holásek.

V pochodu u jezuitského konviktu v Olomouci vznikne streetartová galerie | Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci

Peníze, které dopadený sprejer zaplatí, dostane galerie do začátku. V podchodu by se také v dohledné době mělo objevit jedno z veřejných pian.

„Každé z těch pian má petlici a na dobu nočního klidu je zamčené,“ uklidňuje obyvatele blízkých domů organizátor projektu Daniel Ševčík.

„Když se bude hrát pěkně a lidi se zastaví, tak je možné, že to nějaké zácpy způsobovat bude. V případě, že by to Olomoučany omezovalo, tak budeme uvažovat o přesunu na jiné místo,“ dodává.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme