Na pultech knihkupectví se objevila kniha vzpomínek Vasila Biľaka

Významný komunistický funkcionář z éry normalizace Vasil Biľak, který zemřel před dvěma měsíci, po sobě zanechal dlouho utajované písemné svědectví. Plnou verzi svých pamětí. Kniha jeho vzpomínek vychází až teď. Biľak totiž nechtěl, aby vyšla za jeho života. Nese proto i příznačný název - Až po mé smrti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vasil Biĺak zemřel - archivní foto ČTK

Vasil Biĺak zemřel - archivní foto ČTK | Zdroj: ČTK

„Vlk zostane vlkom, nech sa zahalí do sebakrajšej beraněj kože. Heslo socialismus s ludskou tvárou bolo v skutečnosti maskou, ktorá mala zakryť pravú tvár kontrarevolucie u nás.“

Na Vasila Biľaka se velká část Čechů a Slováků dívala jako na kolaboranta a advokáta sovětské okupace Československa, ke které v roce 1968 sám pomohl. Biľak už na konci osmdesátých let sepsal knihu svých vzpomínek na toto období. Tehdejší režim ale její vydání nepovolil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O knihu vzpomínek Vasila Biľaka se zajímal Antonín Viktora a Květa Moravocová

Plná verze jeho pamětí míří do knihkupectví až nyní. Biľak si totiž vymínil, že mohou vyjít až po jeho smrti.

„Domnívám se, že to bylo kvůli tomu, že v roce 1991 skupina lidí, která se zmocnila jeho původních pamětí, si to vydala na své triko. Biľak proti tomu protestoval i u soudu, ale nebylo mu to tenkrát nic platné,“ vysvětluje sociolog a filozof Vladimír Čermák, který Biľakův život odborně zkoumal.

Vzpomínky sepsané v osmdesátých letech doplnil bývalý vrcholný funkcionář ještě o pasáže, které dopsal v roce 1996. V jedné z nich de fakto přiznává, že byl do příprav vojenské intervence v roce 1968 zasvěcen.

Podle Biľaka tehdy takzvaná internacionální pomoc nezbytná byla, protože bylo nutné uhájit socialismus.

Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme