Banky špatně vypočítávají RPSN, tvrdí nový šéf České obchodní inspekce

Česká obchodní inspekce (ČOI) se chce zaměřit na kontrolu sazby RPSN, která ukazuje výhodnost úvěrů. Postupy výpočtů jsou totiž podle odborníků nepřesné. Sjednocení výpočtu sazby je jednou z priorit nového ředitele Mojmíra Bezecného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový ředitel České obchodní ispekce Mojmír Bezecný

Nový ředitel České obchodní ispekce Mojmír Bezecný | Zdroj: ČTK

„Jako se v loňském roce větší část kapacity kontrolorů věnovala ‚šmejdům‘, tak letos se jeví jako priorita spotřebitelské úvěry, ať už klamavé nabídky nebo konkrétní prodeje, například v autobazarech,“ řekl Mojmír Bezecný.

Problém je v tom, že způsob výpočtu RPSN si lze vysvětlit několika způsoby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Své priority představil nový ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný

ČOI se rozhodla výpočet zpřesnit poté, co pravomocně udělila úvěrové společnosti pokutu dva miliony korun za to, že svým klientům poskytovala o sazbě špatné informace.

Nejvíc chyb je podle Bezecného v reklamách na spotřebitelské úvěry nebo dostávají klienti nesprávné informace před uzavřením smlouvy.

Spotřebitelé si sice často mohou za nepříjemnosti sami, protože si nepřečtou řádně podmínky smlouvy.

„Na druhou stranu některé kontroly prokazují, že poskytovatelé úvěrů uvádějí nesprávné informace,“ upozornil šéf ČOI.

RPSN (roční procentní sazba nákladů) udává procentuální podíl z dlužné částky, který musí spotřebitel zaplatit za období jednoho roku v souvislosti se splátkami, správou a dalšími výdaji spojenými s čerpáním úvěru. Od roku 2002 je poskytovatel úvěru povinnen sazbu uvádět ve všech reklamních nabídkách.

Mezi další priority řadí nový šéd ČOI ochranu zdraví a dohled na zájmy spotřebitelů - včetně zajištění jejich práva na objektivní informace při sjednávání úvěrů nebo při takzvaných předváděcích akcích.

Inspekce bude i nadále upozorňovat na vadné a nebezpečné výrobky.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme