Šestnáctý ročník pražského půlmaratonu omezuje dopravu v centru Prahy

Přes 12 tisíc běžců z více než 60 zemí vyběhlo v sobotu v poledne do pražských ulic. V rámci 16. ročníku půlmaratonu se pokoušejí zdolat 21 kilometrů a 97 metrů. Na dokončení trasy mají tři hodiny. Řidiči a cestující proto musí počítat s komplikacemi v dopravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský půlmaraton – na snímku běžci na Smetanově nábřeží u Novotného lávky

Pražský půlmaraton – na snímku běžci na Smetanově nábřeží u Novotného lávky | Zdroj: ČTK

Závodníci odstartovali v poledne z náměstí Jana Palacha a poběží po nábřeží na obou březích Vltavy. Během závodu přeběhnou čtyři mosty. Jde o Palackého most, most Legií, Mánesův most a Libeňský most. Policisté postupně budou uzavírat a otevírat okolí trasy.

Automobily neprojedou na nábřeží na obou březích Vltavy a v přilehlých ulicích v Praze 1, 5, 7 a 8. Řidiči by se měli vyhnout centru a využít hlavní silniční tahy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopravních omezeních při konání pražského půlmaratonu mluvila s Petrem Jansou Pavla Firbacherová

„Omezení se netýká magistrály, Jižní spojky ani Veletržní ulice. Řidiči mohou využívat i Hlávkův most. Komplikovanější situace je na Praze 1, nicméně jsou zajištěny výjezdy ze všech ulic,“ vysvětluje jeden z organizátorů závodu Michal Vávra.

Závod se dotkne i městské hromadné dopravy. Po objízdné trase pojede 14 tramvajových linek. Dopravní podnik změní i trasy některých autobusů. Omezení bude platit už od pěti hodin ráno zhruba do pěti odpoledne.

Cestující musí počítat s přerušením provozu například mezi Národním divadlem a Čechovým a Mánesovým mostem. Veškeré informace naleznou lidé na stránkách pražského Dopravního podniku.

Očekává se ohrožení rekordů

Pražskými ulicemi podle organizátorů poběží celkem šest mužů, kteří umí půlmaraton zaběhnout do hodiny. Zlepšit výkony pod 59 minut v mužské kategorii a hodinu a sedm minut v té ženské je podle organizátorů velmi obtížné.

„Už není moc cesta, jak nejlepší časy zlepšovat. Je velice těžké tuto kvalitu vůbec udržet. Ale stále na tom pracujeme a myslím, že v letošním roce budou rekordy ve velkém ohrožení,“ očekává manažerka závodu Jana Moberly.

Největší mužskou hvězdou je Atsedu Tsegay z Etiopie. Mezi ženami je favoritkou Keňanka Joyce Chepkiruiová.

K dobrým výkonům pomohou pražským půlmaratoncům vodiči

Číst článek

Trasa sobotního pražského půlmaratonu | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Pavla Firbacherová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme