Na českých silnicích loni zemřelo 58 cyklistů, většina z nich neměla přilbu

Bez přilby loni na českých silnicích zemřelo 48 cyklistů a více než 300 se těžce zranilo. S ochranou hlavy to bylo přitom 10 mrtvých a stovka zraněných. Je to jasný argument, proč jezdit na kole s přilbou, i když to pro dospělé není povinné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cyklisté

cyklisté | Foto: Jan Rosenauer

„Je zajímavé pozorovat, jak si veřejnost uvědomuje, že bezpečnost nevyžadujeme kvůli dobrému pocitu, ale že se opravdu vyplácí. V roce 2007 bylo usmrceno 90 osob bez helmy, v roce 2013 jen 48, takže rozdíl tam určitě je,“ konstatuje dopravní policista Michal Hodboď.

V 90. letech minulého století ročně zemřelo 120 až 140 cyklistů. Nejvíce v roce 1995, kdy jich zahynulo 146. Zlom začal po roce 2000 a od té doby počet obětí z řad cyklistů klesá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nehodách cyklistů mluvil s dopravním policistou Petr Jansa

Počty těžce zraněných ovšem zůstávají podobné, ročně se po pádu z kola vážně zraní přes 300 lidí. Roli při snížení počtu obětí sehrálo i nařízení povinných přileb pro děti a mladistvé do 18 let v roce 2006. Přesto loni zemřel jeden chlapec do 15 let bez ní a dalších 8 dětí bylo těžce zraněno.

Dospělí nemusí mít na kole helmu, odborníci ji doporučují

Číst článek

Mezi poměrně časté příčiny nehod cyklistů patří podcenění výbavy a stavu samotného kola. „Je důležité věnovat se technickému stavu kola. Brzdy musí být funkční a kolo musí být v souladu s předpisy. Za snížené viditelnosti je povinností cyklistů používat zviditelňující prvky,“ upozorňuje policista.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč je dobré používat na kole přilbu, vysvětloval v Ranním interview spoluautor projektu „Na kolo jen s přilbou“ Martin Sedlák

Často pak dochází ke kuriózním nehodám, které ale bohužel mají smutný konec. „Řešili jsme například srážku cyklisty s chodcem a chodec utrpěl těžká zranění. Jindy cyklista použil speciální kolo, nezvládl řízení a také došlo k těžkým zraněním,“ vzpomíná Michal Hodboď.

Podceňovat by cyklisté neměli ani úseky, které dobře znají. „Cyklista projížděl úsekem se závorou, která byla permanentně zvednutá. On na to spoléhal a jednou byla závora dole. Došlo k nárazu a k velice vážným zraněním,“ popisuje policista další nehodu.

Od počátku roku už si nehody vyžádaly životy 10 cyklistů, jejich sezona přitom teprve začíná.

Cyklistická přilba | Foto: Michal Jindra

Petr Jansa, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme