Microsoft končí s podporou Windows XP, v Česku je na pětině počítačů

Společnost Microsoft končí s podporou systému Windows XP. V úterý pro něj přestane po celém světě vydávat bezpečnostní opatření. Uživatelé systému se tak budou muset obejít bez jakéhokoliv servisu. Kvůli tomu můžou mít problémy se zabezpečením hlavně firmy, které program používají na více počítačích zároveň. Uživatelé by měli podle odborníků zvolit buď novější verzi, nebo operační systém konkurence.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft

Microsoft | Foto: Marián Vojtek

Od zítřejšího dne už nebude systém XP bezpečný, jako byl dosud.

Každý uživatel má na svém počítači citlivé údaje. Bez zabezpečení se může stát, že je někdo odcizí. Hackeři se mohou třeba přihlásit do internetového bankovnictví uživatele a libovolně manipulovat s jeho účtem.

Domácnosti se ale cílem útoků hackerů tak často nestávají. Riziko hrozí hlavně firmám, které mají tento systém na desítkách počítačů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Detaily ohledně ukončení podpory operačního systému Windows XP zjišťoval Jan Beneš

„V případě, že nějaký útočník bude chtít tuto chybu zneužít, tak má daleko jednodušší způsob – nebudou fungovat ani některé antivirové programy na některé typy chyb, protože ta komponenta operačního systému neumožňuje tuto chybu nebo útok ze strany bezpečnostního softwaru zachytit,“ říká Lukáš Křovák ze společnosti Microsoft.

Systém XP používá podle analytické firmy StatCounter 21 procent počítačů v Česku. Vedle firem na něm pracuje i státní správa. Například Úřad vlády má zatím v provozu i počítače, které tento systém mají. Zařízení úřad aktuálně obměňuje. A třeba ministerstvo průmyslu a obchodu už většinou používá novější verze softwaru.

„Přechod na nové systémy byl řešen již před dvěma roky nákupem upgrade licencí. Ze serveru 2003, Windows XP a Office 2000. Přechod byl využit i k celkové modernizaci počítačové sítě, zvýšení její spolehlivosti a bezpečnosti,“ uvedl za resort Miroslav Kynčl.

Rozhodně to ale neznamená, že by si uživatelé museli povinně systém odinstalovat a koupit nový - XP bude fungovat i nadále. Pokud ale budou uživatelé chtít, můžou přejít na jiný software, který na trhu nabízejí i konkurenční výrobci.

Operační systém Windows XP | Foto: Michal Jindra

Za necelé dva roky přestane společnost Microsoft aktualizovat operační systém XP určený pro bankomaty. Podle šéfredaktora serveru Měšec.cz Dalibora Chvátala ale bankomatům žádné ohrožení kvůli tomu nehrozí.

„Z technického pohledu ty systémy běží jednak na uzavřených sítích, takže nejsou přímo vystavené do internetu, a případná aktualizace navíc není vůbec to nejdůležitější, co by se na bankomatech mělo měnit.“

Některé banky se už přesto připravují na instalaci nových systémů. Na jiný operační systém přejde třeba Česká spořitelna. Software ve svých bankomatech hlídá a vyvíjí i Komerční banka. Bezpečností opatření pravidelně instaluje také ČSOB. Zabezpečení hlídají i další banky na trhu.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme