Šéf FIFA dostal pozvánku do Brazílie, poslali ji chudí fotbalisté ze slumu

Prezident Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Sepp Blatter dostal zvláštní pozvánku na fotbal do brazilského Ria de Janeiro. Není to na mistrovství světa – tam přijede automaticky – ale na návštěvu ho zvou obyvatelé jednoho z místních slumů. Chtějí mu ukázat, jak se také žije a hraje fotbal v Brazílii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazílie, Rio de Janeiro, chudinská čtvrti Jacarezinho. Na snímku muž v kostýmu Batmana, podle nějž by se s veřejnými penězi za mistrovství světa postavilo 40 tisíc škol

Brazílie, Rio de Janeiro, chudinská čtvrti Jacarezinho. Na snímku muž v kostýmu Batmana, podle nějž by se s veřejnými penězi za mistrovství světa postavilo 40 tisíc škol | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Fotbalové hřiště s umělou trávou a vedle něj kontejnery přeplněné odpadky, které štiplavě páchnou v poledním slunci. I řeka je spíš cítit než vidět. A za ní se zvedá přeplněné mraveniště se 120 tisíci lidmi, chudinská čtvrť Jacarezinho.

„Vždycky hraju tu naši ligu, ale dnes jsem vynechal a přišel jsem sem, pomoct kamarádům,“ říká dvanáctiletý Silas.

Před chvílí vykopnul společně s dalšími kluky a holkami do vzduchu čtyři sta míčů s červenými křížky. Bylo to při akci upozorňující na investice do fotbalu na jedné a chudobu lidí na druhé straně. Míče představují peníze, které se v Brazílii do mistrovství světa ve fotbale investují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na akci upozorňující na chudobu v Rio de Janeiru v kontrastu s investicemi do fotbalu natáčel zpravodaj ČRo David Koubek

I když všichni kluci tady sní o fotbalové kariéře – koneckonců tady se narodil vynikající fotbalový střelec Romário – k fotbalové události roku, která se v Brazílii koná v červnu a v červenci, se staví rezervovaně.

„Mistrovství světa u nás není vítané. Všechny peníze jdou na ten míč, na trofej, na stadiony. A tady u nás z toho nebudeme mít nic. Nikdo nám nespraví hřiště nebo elektriku a vodu, rozumíš?“ vysvětluje čtrnáctiletý Guilherme.

Finálový zápas šampionátu by se měl podle plánů odehrát na stadionu Maracaná. Před ním bylo nedávno možné zahlédnout dalšího z účastníků dnešní akce, muže v kostýmu Batmana.

„Je to velký rozdíl. Maracaná je sice blízko, ale tam se investovaly desítky milionů. Na zdejší obyvatele vláda nemyslí. Obě místa jsou tak blízko, a přitom úplně jinde. Na jedné straně fiktivní realita stadionů jako Maracaná a na druhé straně podmínky většiny obyvatel,“ říká Batman.

Tenhle muž má vždy v ruce plakát, na němž je napsáno, že za veřejné peníze vydané na mistrovství světa ve fotbale by se postavilo třeba 40 tisíc škol nebo 1200 nemocnic.

Brazílie. V takovýchto podmínkách se hraje fotbal v chudinské čtvrti Jacarezinho v Riu de Janeiro | Foto: David Koubek

I když jsou s mistrovstvím světa spojené i některé investice, které zůstanou, podle organizátora akce Antonia Costy z organizace Rio Míru z toho lidé v chudinské čtvrti moc mít nebudou.

„Tady v téhle čtvrti není vidět žádný pozitivní vliv mistrovství na lidi, kteří bydlí jen tři kilometry od Maracaná. Na jedné straně jsou politici oddaní pořádání mistrovství světa, investují se obrovské veřejné peníze, ale aby se někdo věnoval tomu, jak zlepšit místo jako je tohle, plné zranitelných a strádajících lidí...“ podotýká.

Pozvánka pro šéfa světového fotbalu – fotky a video z akce – už putuje do švýcarského Curychu.

Lidé v chudinské čtvrti Jacarezinho čekají, jestli tem Sepp Blatter náhodou opravdu nezavítá. A jestli třeba nepřiveze nějaký příspěvek na vylepšení života ve favele.

Brazílie, Rio de Janeiro, chudinská čtvrti Jacarezinho. Tito lidé se na zápasy MS ve fotbale přímo na stadionech nikdy nedostanou | Foto: David Koubek

David Koubek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme