Do Čech se po sto letech vrací vlci. Jednoho zachytila fotopast u Doks

Snímek z fotopasti pořízený v minulých dnech v národní přírodní rezervaci nedaleko Doks na Českolipsku potvrdil, že se do Čech po více než sto letech vrací vlci. Informoval o tom ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek vlka pořízený prostřednictvím fotopasti 29. března 2014 v národní přírodní rezervaci nedaleko Doks na Českolipsku

Snímek vlka pořízený prostřednictvím fotopasti 29. března 2014 v národní přírodní rezervaci nedaleko Doks na Českolipsku | Zdroj: ČTK

Podle experta na ochranu velkých šelem z Hnutí Duha Miroslava Kutala je jejich návrat do severních Čech roky očekávanou událostí.

„V posledních letech se vlci ukázali v Krkonoších nebo na Šluknovsku, kam přišli ze Saska. Věrohodně zdokumentován byl vlk pomocí fotopasti na česko-německých hranicích na podzim 2012,“ uvedl Kutal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zaznamenaném výskytu vlka v Česku mluvil expert na ochranu velkých šelem z Hnutí Duha Miroslav Kutal

Ředitele divize Mimoň Vojenských lesů a statků Jiřího Janotu snímek vlka nepřekvapil: „My už máme asi necelý rok poznatky, že se u nás v bývalém vojenském prostoru Ralsko u divize Mimoň vyskytují dva vlci. Jsou oba dospělí, jeden je vlk a jedno je vlčice.“

Janota společně se svým týmem výskyt vlků v oblasti záměrně tajil: „My jsme to tajili skoro rok. Ochrana přírody teď s tímto poznatkem vyšla ven. Mám obavu z toho, že Ralsko začnou navštěvovat desítky rádoby ochranářů přírody, rádoby fotografů a že mohou vlka z tohoto území vytlačit.“

Vlk, kterého zachytila fotopast v národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala, pochází pravděpodobně z německo-polského pomezí, z oblasti Lužice. Odhaduje se, že tam žije v několika smečkách více než sto jedinců.

Lovit by mohli i přemnožené divočáky

Podle Pelce lidé z vlků nemusí mít strach. „Za posledních zhruba dvě stě let nebylo věrohodně v Evropě a Severní Americe zaznamenáno zabití člověka vlkem. Vlci jsou totiž velmi plaší,“ vysvětlil.

Podle něj jsou naopak vlci pro krajinu velmi důležití. „Jsou výborní lovci, a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci,“ dodal Pelc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem ve vysílání Radiožurnálu byl Jiří Janota, ředitel divize Mimoň Vojenských lesů a statků

Vlci byli v českých zemích vystříleni koncem 19. století. Vracet se začali až v posledních letech. Česká republika má dva základní zdroje pro obnovu výskytu: slovenskou a německo-polskou populaci.

Do chráněné krajinné oblasti Beskydy přicházejí vlci ze Slovenska – v posledních několika letech však spíš výjimečně, zejména kvůli pytlákům a migračním bariérám, jako jsou velké silnice. Na sever Čech by mohli vlci přicházet právě z oblasti Lužice.

Z evropských zemí žije nejvíce vlků na Iberském poloostrově (okolo 2000), v Itálii (okolo 800), karpatských pohořích nebo na Balkáně (po cca 5000). Jinde, jako ve Skandinávii, Francii a Německu jich přežívají pouze stovky.

ČTK, Český rozhlas, Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme