Sallačova sbírka paroží z celého světa je novou součástí zemědělského muzea v Hluboké

V Národním zemědělském muzeu v Hluboké nad Vltavou jsou od dubna nové trofeje jelenovitých z celého světa. Expozice představuje Sallačovu sbírku zahrnující také paroží zvířat, která se ve volné přírodě už nevyskytují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parohy dvaadvacetiteráka

Parohy dvaadvacetiteráka | Foto: Národní park Šumava, Štěpán Rosenkranz

„Kromě druhů, které znáte z naší krajiny, jako jsou například, daněk, jelen nebo srnec, tu uvidíte i vzácné jeleny z Jižní Ameriky, Severní Ameriky, Afriky a zejména z Asie, kde jich je skutečně mnoho,“ upozorňuje na unikátnost vystavené sbírky ředitel Národního zemědělského muzea Ohrada Martin Slaba.

Na zdech i ve vitrínách je celkem 77 sedm trofejí. Ta nejvzácnější pochází z již vyhubeného druhu jelena, upřesňuje kurátor výstavy Miroslav Čeněk.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novou expozici trofejí se zajímala reportérka Jitka Cibulová Vokatá

„Vůbec nejvzácnějším exponátem je paroží jelena Schomburgkova, který je dnes již zcela vyhuben. Na pláních středního Thajska v roce 1933 byl zastřelen poslední kus ve volné přírodě, v roce 1938 pak uhynul i poslední jelen Schomburgkův v zajetí.“

Učitel lesnické školy v Bělé pod Bezdězem Vilém Sallač začal tyto trofeje sbírat na přelomu devatenáctého a dvacátého století. V této době to nebylo vůbec jednoduché.

„Pro doktora Sallače to bylo mimořádně obtížné, protože neměl jako středoškolský profesor čas ani finanční prostředky na to, aby mohl jezdit po světě a střílet jeleny. Paroží získával darem díky svým známostem se zaměstnanci evropských zoologických zahrad a jiných přírodovědných institucí, něco získával darem od majetnějších občanů a něco také musel kupovat od preparátorských firem, což ho stálo velké výdaje,“ popisuje Miroslav Čeněk.

Sallačova sbírka je novou součástí stálé expozice. V prvním patře loveckého zámku Ohrada jí můžete vidět každý den kromě pondělí.


Zvětšit mapu

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme