Armádní chemici seznamovali teplické školáky s protichemickou ochranou

Žáci základní školy Bílá cesta v Teplicích strávili netradiční dopoledne s profesionálními vojáky z Liberce. Ti se jim snažili přiblížit základy branné výchovy hravou formou. Školáci se dozvěděli, jak poskytnou první pomoc nebo jak se chránit v případě průmyslové havárie či chemického útoku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberečtí vojáci ukázali dětem protichemickou ochranu

Liberečtí vojáci ukázali dětem protichemickou ochranu | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Děti si mohly vyzkoušet například nasazování plynové masky a ustrojit se do jednorázové pláštěnky, rukavic i návleků na boty.

„Snažíme se ukázat i to, že všechny tyto obleky se dají nějakým způsobem improvizačně nahradit. Ať jsou to pláštěnky, gumovky, pytlíky, igelitové tašky,“ vysvětluje desátník Martin, který žákům s oblékáním do protichemických obleků pomáhal.

„Plynová maska se dá nahradit vlhčeným hadrem přes ústa, popřípadě nějakou rouškou,“ dodává. Oči pak ochrání třeba lyžařské nebo potápěčské brýle – hlavně aby byly uzavřené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lekce branné výchovy se zúčastnila i redaktorka Gabriela Hauptvogelová

Asi nejvíc ale školáky zaujal jiný Martin, vyprávěl jim totiž o Afghánistánu, kde byl na misích:

„Musíte brát ohled na to, že v té zemi jste nepřátelé, vetřelci, v lepším případě hosté. To znamená, že musíte respektovat všechna jejich pravidla včetně islámu. Takže mluvit se ženou je velký problém. Lepší je se tomu vyhnout. Musíte si dávat pozor na levou ruku. Levá ruka je nečistá, takže podávat jenom pravou.“

Nejčastěji se ho prý žáci při besedách ptají, jestli už někoho zabil. „Tuto otázku samozřejmě nemám moc rád. Potom se ale děti ptají na neuvěřitelné věci – jak se tam žije, jak to tam vypadá, jak tam žijí vojáci. A pak na ty věci, které děti zajímají nejvíc, to znamená zbraně, technika,“ upozorňuje.

Podobné dopoledne zažijí tento týden také děti ze dvou škol na Jablonecku.

Liberečtí vojáci ukázali dětem protichemickou ochranu | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme