Plzeňský kraj připravuje program na podporu výměny kotlů

Kvalita ovzduší v Plzeňském kraji je sice v rámci republiky relativně dobrá a dá se srovnat například s Jihočeským krajem nebo Vysočinou, přesto tam existují místa, kde se může v určitých obdobích hůře dýchat. Pomoci změnit tento stav by mohl program na výměnu kotlů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komín - kouř

Komín - kouř | Foto: Ladislav Bába

Problém se týká především těch obcí Plzeňského kraje, kde není možnost napojení na plyn a lidé nemají palivo na výběr.

„Nehorší situace je v údolích řek, kde je hodně hustá doprava. Pokud je tam tato kombinace a domácnosti s kotli na tuhá paliva, tak tam je situace v zimním období nejhorší,“ upozorňuje Václav Liška z odboru životního prostředí na plzeňském hejtmanství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O program na výměnu kotlů se zajímala redaktorka Martina Klímová

Hejtmanství spolupracuje na programu výměny kotlů s ministerstvem životního prostředí. Pro zájemce budou k dispozici dotace v hodnotě 20 milionů korun.

„Protože cílem programu je zlepšení kvality ovzduší, tak je tento program směřován pouze na výměnu starých kotlů za nové. Mohou žádat pouze fyzické osoby, majitelé rodinných domků a majitelé bytů v bytových domech – s tím musí souhlasit většina spolumajitelů bytového domu,“ říká krajský radní pro životní Václav Štekl z KSČM.

Podle Lišky je právě kotel jedním z podstatných faktorů, které mají vliv na složení kouře: „Lidé často obsluhují kotle tak, že je nechají rozhořet, pak je zavřou, aby se nemuselo tak často přikládat. Kotle dehtují a samozřejmě emise jsou špatné.“

Dotace by mohla být 50 procent

Nový kotel pak podle Lišky šetří čas, a tím i peníze. „Má automatické přidávání paliva. Samozřejmě optimální je, pokud tam má třeba ještě akumulační nádrž, kdy v době, kdy má nejvyšší výkon, topí takzvaně do vody. A pak už kotel neběží a z té nádrže se domácnost vytápí. V tomto období stačí topit jednou za dva až tři dny,“ vysvětluje.

Představitelé Plzeňského kraje spolu s ministerstvem životního prostředí v současnosti dolaďují podmínky dotace. „Předpokládám, že bude 50procentní dotace na pořízení nového kotle a bude to zastropováno částkou maximálně 50 tisíc korun,“ popisuje předběžnou podobu radní Štekl.

Pokud vše půjde podle předpokladů, první zájemci budou moci požádat o dotaci elektronicky už 26. května letošního roku.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme