Na Univerzitě obrany v Brně se zřejmě bude kvůli úsporám propouštět

Ministr obrany Martin Stropnický chce propustit část vedení a učitelů brněnské Univerzity obrany. Nadbytečný počet zaměstnanců podle něj příliš zatěžuje rozpočet resortu. Jako jednu z úsporných variant zvažuje Stropnický i spolupráci vojenské školy s Vysokým učením technickým v Brně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciál Martina Veselovského o kultuře a církevních restitucích, Martin Stropnický

Speciál Martina Veselovského o kultuře a církevních restitucích, Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

Na přání Martina Stropnického z hnutí ANO by měla odejít část prorektorů, jejich zástupců a pedagogů, kterých prý vojenská škola zaměstnává nadbytečný počet.

Zatímco na největší ekonomické škole v Česku, pražské VŠE vyučuje kolem 700 kantorů bezmála dvacet tisíc studentů, vojenská Univerzita obrany vzdělává při počtu 460 učitelů asi desetkrát méně studentů. Vyplývá to z posledních výročních zpráv obou škol, které stojí stát téměř miliardu korun ročně. Univerzita obrany prý ještě o něco více.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úsporách na Univerzitě obrany v Brně natáčela redaktorka Evelyna Kulíšková

„Jenom za loňský rok měla na služebních cestách 1,6 milionu korun. To byla přibližně srovnatelná částka s tím, co procestovalo celé vedení ministerstva v rámci nejrůznějších mandatorních cest za vojáky na misích a tak dále," doplnil ministr obrany Martin Stropnický k ročnímu účtu vojenské školy, který považuje za nepřijatelný.

Rektora Univerzity obrany Bohuslava Přikryla proto požádal o personální rozvahu. Kolik lidí by mohlo z výhodných pedagogických postů odejít, ale ministr spekulovat nechtěl. Stropnický místo toho naznačil možnost užší spolupráce s brněnským Vysokým učením technickým v Brně:

„Neporcujme hned. Pan rektor musí zpracovat nějaký v uvozovkách byznysplán. Ale vůbec to je úvaha, jestli má paralelně vedle sebe existovat VÚT v Brně. Jestli třeba není řešení, aby ta vojenská obsahovala jenom nějaký postgraduál nebo specializaci. Já rozhodně jsem pro její zachování, protože má svoji určitou prestiž. Musím říct, že i v zahraničí. Ale to její fungování tímto způsobem je katastrofálně neefektivní."

Stropnický také zastavil stavbu nového kampusu

S úsporami na Univerzitě obrany začal ministr Stropnický už tím, že zrušil plán na stavbu nového kampusu za půl miliardy korun. Vedení školy se ale zatím k jeho slovům odmítlo vyjadřovat.

"V nejbližší době se předpokládá pracovní jednání rektora univerzity s ministrem obrany a konkrétní závěry ve vztahu k Univerzitě obrany vyplynou až z tohoto jednání," vzkázal jen mluvčí Vladimír Šidla s tím, že obě strany by se měly sejít během několika týdnů.

Vizi ministra o spolupráci obou škol nechtěla komentovat ani mluvčí brněnského VÚT Jitka Vanýsková: "Nepřišla nám žádná informace o tom, že by k něčemu takovému mělo dojít. Pak o tom můžeme jednat a můžeme se k tomu vyjádřit."

Ministr Martin Stropnický plánuje personální škrty také na ministerstvu obrany. Ani v tomto případě ale neupřesnil, kolik zaměstnanců by mělo z úřadu odejít.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme