Moravské Budějovice ocenily ženu, která zachránila tři lidské životy

Žena z Moravských Budějovic dnes dostala od starosty města ocenění za hrdinský čin. Jana Šálková a její kamarád Michal Lukšíček zachránili z hořícího auta tři zraněné. Na vážnou dopravní nehodu u Račerovic na Třebíčsku narazili úplnou náhodou. Letos v únoru se zúčastnili nočního vojenského pochodu Charkov-Sokolovo, zabloudili a sešli z trasy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící automobil

hořící automobil | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Byl to náš první pochod. Nechali jsme se na tento ročník zlákat, že si vyzkoušíme, jestli to dokážeme, jak to tam vypadá. Netušili jsme, že hned první ročník se stane takovým adrenalinovým zážitkem. Ale příští rok se každopádně chystáme znovu,“ říká Jana Šalková.

„Když se vám podaří někomu takto zachránit život, je to to nejhezčí, co může být,“ svěřuje se. Na strach o sebe samu v tu chvíli neměla čas.

„V tu chvíli vám to ani nedojde. Já jsem spíš měla strach o kamaráda, který do toho hořícího auta přímo lezl a tahal z něj řidiče. Já jsem jen odtáhla zraněného kluka od auta,“ vypráví skromně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hrdinském činu dvojice přátel informoval reportér Michal Malý

Řidič byl ve voze zaklíněný. „Michal měl s tím, aby ho vyprostil, spoustu práce. Ale on se naštěstí pohybuje okolo aut a věděl, kam sáhnout, jak sklopit sedačku, a podařilo se mu řidiče vytáhnout,“ popisuje.

Na místě nehody se přitom ocitli souhrou náhod, vůbec tam být neměli. „Sešli jsme z trasy a zabloudili. Ve chvíli, kdy jsme studovali mapu a hledali, kudy se vydat dál, kolem nás prosvištělo auto. Pak už to šlo ráz na ráz,“ vzpomíná Jana Šalková a pokračuje:

„Viděli jsme plameny, vyběhli jsme k nehodě a už za běhu jsme volali záchranku a policisty, kteří s námi pak byli v kontaktu a díky tomu, že jsme měli mapu, jsme mohli přesně udat polohu, kde jsme. Záchranka tam tak byla velmi rychle.“

Stačilo, aby dvojice sešla jinou cestou, a posádka auta by zřejmě nepřežila. Tento týden Jana Šálková i Michal Lukšíček převezmou ještě jedno ocenění. Stali se totiž Gentlemany silnic.

Tuto cenu jim předají zástupci České pojišťovny a Policie České republiky. Společně s nimi vyznamenají také Jiřího Krčála, který na místě nehody pomáhal.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme