Na východě Ukrajiny vyhlásili tamní separatisté dvě 'nezávislé republiky'

Po Doněcku vyhlásili ruskojazyční separatisté na východní Ukrajině druhou nezávislou republiku – Charkovskou. Domáhají se ochrany ruských vojsk a chtějí uspořádat referendum o připojení k Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští demonstranti v Charkově

Proruští demonstranti v Charkově | Zdroj: Reuters

Ukrajinská policie nakonec vytlačila proruské aktivisty z budovy Charkovské oblastní správy. Ti na úřad házeli Molotovovy koktejly a před vchodem zapálili pneumatiky.

V centru Charkova se ozývala i střelba, podobně vypadala situace i v Luhaňsku, kde se střetli proruští a proukrajinští demonstranti.

Jednotky ukrajinského ministerstva vnitra zatím výrazně nezasáhly, ale na východ přiletěli šéfové všech silových složek.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval Ukrajinu, aby zastavila vojenské akce, protože to podle jeho názoru hrozí vypuknutím občanské války.

Naopak ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov obvinil Rusko z druhé vlny speciální operace proti Ukrajině. Akce proruských separatistů na východě Ukrajiny jsou podle Kyjeva řízené z Moskvy.

Konference o krizi bude do deseti dnů

Americký ministr zahraničí John Kerry v telefonátu s ruským protějškem Sergejem Lavrovem zdůraznil, že akce separatistů na východě Ukrajiny nepůsobí spontánně. Poukázal při tom na zatčení ruských zpravodajců v neklidné oblasti.

Rusko by se podle Kerryho mělo od takových kroků jasně distancovat. Lavrov naopak vzkázal Ukrajincům, že je nepřijatelné odpovídat silou na oprávněné požadavky obyvatel východní Ukrajiny.

Šéfové americké a ruské diplomacie se nicméně shodli, že by se měli do deseti dnů sejít spolu s Ukrajinci a zástupci Evropské unie k přímým rozhovorům o krizi.

Spojené státy obvinily Rusko z podpory separatistů na jihovýchodě Ukrajiny

Číst článek

Doněcká oblast. Grafický profil: ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK

Brusel a Kyjev budou jednat o zpětných dodávkách plynu na Ukrajinu

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme