Přesně před rokem vstoupily Korean Air do ČSA, přinesly více letů do Asie

Přesně před rokem se letecká společnost Korean Air dohodla s českou vládou na prodeji podílu v Českých aeroliniích. Korejská firma získala 44 procent akcií za více než 67 milionů korun, a stala se tak druhým významným akcionářem v ČSA. Majoritním vlastníkem zůstává stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korean Air by měly získat 44procentní podíl  v ČSA  za  67,5 milionu Kč

Korean Air by měly získat 44procentní podíl v ČSA za 67,5 milionu Kč | Zdroj: ČTK

České aerolinie i odborníci zatím říkají, že hodnotit loňský rok z pohledu hospodaření ČSA - které jsou několik let po sobě ve ztrátě - je předčasné.

Společnost Korean Air si totiž fyzicky převzala akcie loni v srpnu a obě firmy spolupracují zhruba od června. Navíc ČSA výsledky o svém hospodaření za loňský nezveřejnily. Několik ukazatelů lze ale porovnat už teď. Například letos v letní sezoně mají ČSA více letů do Asie.

„V nadcházející letní sezoně České aerolinie posílily pravidelnou linku do Soulu a díky další spolupráci s Korean Air přidaly do letového řádu 18 nových destinací v Asii a Tichomoří,“ uvedl mluvčí společnosti Daniel Šabík.

Zvýšení letů do nových destinací by mělo ČSA pomoci, protože Asie je žádaná destinace a dynamicky rostoucí region. Podle některých analytiků budou ČSA právě ve spolupráci s Korean Air ještě tyto linky posilovat. Vedle toho se obě firmy zaměří i na snížení nákladů.

„Myslím si, že tam tyto dvě společnosti také ještě nestihly najít společné procesy. Rozhodně lze do budoucna očekávat, že ČSA bude s Korean Air sdílet nákup většiny materiálů a některých služeb. Tato spolupráce přinese do budoucna i větší hodnotu letišti Praha,“ říká Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

Pomůže i Travel Service

Letadlo Travel Service. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle posledních zveřejněných výsledků v roce 2011 prodělaly ČSA 241 milionů korun. Rok předtím měly hrubý zisk 76 milionů. Do něj ale firma započítala tržby z prodeje majetku.

Vůbec do největší ztráty se firma dostala před pěti lety. Přesáhla 3,5 miliardy korun. Společnost má podle odborníků dlouhodobé potíže zejména v zimní sezoně, kdy je na palubě jejích letadel hodně volných míst.

Spolupracovat proto bude na bázi vzájemného sdílení kódů se společností Travel Service, a to na linkách ve Středomoří. Miroslav Dvořák, šéf Českého aeroholdingu - majoritního vlastníka ČSA - koncem roku České televizi informoval, že hospodaření ČSA by se mohlo zlepšit už letos.

„V roce 2014 už se blížíme k vyrovnanému hospodaření. Vstup Travel Service a budoucí synergie z toho plynoucí by to mohlo svým způsobem stabilizovat.“

Koncem loňského roku firma Travel Service oznámila, že koupí 34 procent akcií ČSA, na které uplatnila opci společnost Korean Air. Obchod by se mohl uskutečnit už letos, posvětit ho musejí antimonopolní úřady.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme