Farníci z Chyšek vybírají na varhany. Kvůli oslabení koruny bude nástroj dražší

Čtyři roky sbírali farníci z Chyšek u Milevska na mších peníze na nové varhany, měli už půl milionu korun. Kvůli umělému oslabení koruny jim ale italský hudební nástroj ze dne na den právě o půl milionu podražily. Začínají proto sbírat znovu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současné varhany v kostele v Chyškách u Milevska

Současné varhany v kostele v Chyškách u Milevska | Foto: Romana Lehmannová

„Spoustu tónů a píšťal už nehraje. Když jsme se rozhodli pro nový nástroj, pro farnost je to velká výzva,“ říká Marie Farová, která v kostele svatého Prokopa dál hraje na rozbité varhany.

Ani současné varhany nejsou v kostele původní. „Vůbec nekorespondují s prostorem. Varhany se mají stavět přímo do konkrétního kostela,“ dodává Farová.

Také proto se farníci v čele s farářem Miroslavem Zdíkem Jordánkem rozhodli pro nový nástroj na míru, z dílny italského varhanáře Giovanniho Pradelly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech farníků v Chyškách s pěnězi na nové varhany natáčela reportérka Romana Lehmannová

„Myslím, že když teď postavíme nové varhany, je to řešení na několik století. Když se o ně bude dobře pečovat,“ připomíná farář.

Čtyři roky farníci přispívali do kasiček při mši, naspořili téměř půl milionu korunu. Jenže kvůli umělému oslabení koruny Českou národní bankou se jim o tuto částku varhany prodraží.

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme