Hospody bez lihovin? Na Teplicku požádala o koncesi zatím jen třetina výrobců a prodejců

Zhruba jen šest set padesát koncesí na prodej nebo výrobu lihovin vydal zatím živnostenský úřad v Teplicích. To je jen asi třetina podnikatelů, kteří lihoviny mohou prodávat nebo je vyrábějí – v okrese jich je přes dva tisíce. Dnes mají výrobci a prodejci lihovin poslední den na to, aby si o koncesi požádali zdarma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pěstitelská pálenice v Hovězí na Vsetínsku začíná s pálením švestkových kvasů

Pěstitelská pálenice v Hovězí na Vsetínsku začíná s pálením švestkových kvasů | Zdroj: ČTK

Hostinský Jan Tesař z hospody na teplickém sídlišti Šanov II už prý koncesi má. „Byla to povinnost,“ konstatuje.

V hospodě ji teď ještě zákazníci neuvidí, zítra však už ano. „Musím ji akorát zapaspartovat,“ říká Tesař, podle nějž se hospoda bez prodeje tvrdého alkoholu neobejde.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak je to s koncesemi na prodej a výrobu alkoholu na Teplicku, se zajímala redaktorka Gabriela Hauptvogelová

Hospody nejsou jediné, kdo o koncesi žádal. Podle vedoucího živnostenského úřadu v Teplicích Lubomíra Voláka to byli i třeba dobrovolní hasiči nebo myslivci.

„Obecně platný názor je takový, že pokud ta organizace pořádá akce opakovaně s nějakou pravidelností, třeba jednou, dvakrát ročně, tak by koncesi určitě mít měla. Pokud se jedná o akce vyloženě jednorázové, tak pak ta koncese nutná není,“ vysvětluje Volák.

Kdo koncesi nemá, a přesto by chtěl nějakou akci s prodejem lihovin pořádat, může ji udělat tam, kde už koncesi mají. „Pokud odpovědnost za nabízení alkoholu na sebe vezme majitel té hospody, tak oni samozřejmě nemusejí tu koncesi mít,“ poznamenává Volák.

Od zítřka už za koncesi na prodej nebo výrobu lihovin podnikatelé zaplatí pět set korun. Při zakládání nové živnosti to bude tisícovka.

Kdo bude lihoviny prodávat bez povolení, může dostat až milionovou pokutu.

Gabriela Hauptvogelová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme