Drogy z Maré zmizely, zbraně ne. Pořád lepší vojáci, než narkomafie, shodují se lidé

Obyvatelé jedné z nejchudších čtvrtí Ria de Janeira, zvané Maré, strávili Velikonoce pod dohledem vojáků. Pěchota hlídkuje v oblasti se 130 tisíci obyvateli poté, co ji obsadily speciální bezpečnostní jednotky. A zůstane tam až do konce mistrovství světa ve fotbale. U místních to budí smíšené pocity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden ze vstupů do komplexu chudinských čtvrtí Maré v Riu de Janeiro

Jeden ze vstupů do komplexu chudinských čtvrtí Maré v Riu de Janeiro | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Avenida Brasil, něco mezi dálnicí a špinavým městským bulvárem, je v odpolední špičce téměř ucpaná.

Desítky lidí za minutu proudí do boční ulice, jednoho ze vstupů do Maré. Po krajích jsou stánky, hlavně s rybami. Jsou Velikonoce a ryba je tradičním jídlem bohatých i chudých.

Z amplionu se ozývá jeden inzerát za druhým. Všechny nabízejí byty v komplexu Maré. Je to skoro jako malý stát. Ještě před měsícem tu vládly drogové gangy. Lidé se tady shodují, že teď je situace lepší.

Přehrát

00:00 / 00:00

V jedné z nejchudších čtvrtí Ria de Janeira zvané Maré natáčel jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Na ulicích už se drogy běžně neprodávají, zmizeli muži i výrostci, co se procházeli s pistolí po ulici, děti mohou beze strachu do školy. „Teď je na ulici také spousta zbraní, ale jsou to vojáci. Pořád lepší, než narkomafie,“ říká mladý muž.

V Maré žije už 28 let – přišel jako malý s rodiči. S rozhovorem souhlasil jen pod podmínkou utajení identity. Lidé se tady stále bojí, že za nahlas vyslovený názor by mohl přijít trest. Organizovaný zločin přeci jen ještě úplně nezmizel. Občas se stále ozve nějakou přestřelkou.

Přitom ani s policií nemají lidé vůbec dobré zkušenosti. Moc jí nevěří. „Loni mi vtrhla zásahová jednotka do domu dvakrát. Poprvé to byla velká bezpečnostní operace v půlce roku. Představ si to: jsi v klidu doma a najednou ti vpadne do bytu komando. Z ničeho nic, bez jakéhokoli příkazu,“ vzpomíná mladý muž.

Avenida Brasil, jedna z hlavních dopravních tepen mezi městem Riem de Janeiro a zbytkem stejnojmenného státu, těsně přiléhá ke komplexu favel Maré | Foto: David Koubek

Právě policie má přitom vystřídat vojáky, až skončí mistrovství světa ve fotbale. Má tady vzniknout služebna a trvalé hlídky podobně jako v jiných problémových čtvrtích. A právě samotná policie může být velký problém.

Mezi chudými obyvateli totiž mají vojenští policisté, kteří zasahují proti zločinu, stále pověst arogantních a hrubých mužů, co zneužívají svou moc a bezdůvodně střílí lidi.

Ukázalo se to i o velikonočním víkendu, kdy v sousedním městě lidé zapálili auta na protest proti smrti dvou nevinných lidí, kteří zemřeli při jedné z policejních operací.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme