Australští pátrači zachytili nový možný signál ze ztraceného letadla

Australské letadlo zachytilo v Indickém oceánu další signál z možných černých skříněk ztraceného dopravního letounu malajsijských aerolinií. Ve stejné oblasti zaznamenala zvuky o víkendu a začátkem týdne i australská pátrací loď.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pátrání  po pohřešovaném letadle v Indickém oceánu bylo dosud bezvýsledné

Pátrání po pohřešovaném letadle v Indickém oceánu bylo dosud bezvýsledné | Zdroj: Reuters

Signál, který australský tým zachytil, ještě čeká podrobnější analýza. Prý je ale velká pravděpodobnost, že ho vydává předmět vyrobený člověkem.

Pátrací týmy se snaží v odlehlé oblasti prověřit nálezy i pomocí speciálních bójí s detekčním zařízením. Až se jim podaří pravděpodobný výskyt vraku lokalizovat, může se tam vydat robotická ponorka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pátrání po ztraceném letadle přiblížila Tea Parkanová ze zahraniční redakce

Oblast, ve které se po troskách letadla pátrá, odborníci každým dnem zužují. Do Indického oceánu dnes vyrazilo 14 letadel a 13 lodí, které prohledávají oblast o rozloze necelých 60 kilometrů čtverečních.

To je sice pokrok, ale vzhledem k životnosti baterií černých skříněk závodí pátrací týmy s časem. Od zmizení malajsijského letadla už uplynul víc než měsíc a to je zhruba stejná doba, po kterou skříňky vydávají signál.

Přesto všechno malajsijský ministr dopravy Hišamudýn Husajn věří, že se úsilí i peníze vložené do pátracích operací vyplatí:

„Když budeme pokračovat ve vyšetřování se stejným nasazením jako doteď, zjistíme, co se stalo. Najdeme odpovědi a jsem si jistý, že najdeme i ztracené letadlo. Je to jen otázka času,“ řekl malajsijský ministr v rozhovoru pro BBC.

Letadlo společnosti Malayisia Airlines mířící 8. března z Kuala Lumpuru z neznámých důvodů změnilo kurz a místo do Pekingu se stočilo na jih. Vyšetřovatelé se po analýze satelitních dat domnívají, že se Boeing 777 zřítil právě do hlubokých vod asi dva tisíce kilometrů na západ od Austrálie.

Na palubě bylo 239 lidí a malajsijské úřady už vyloučily, že někdo z nich přežil. O příčině havárie se spekuluje. Nejčastěji se uvažuje o únosu či sabotáži, ale vyloučeny nejsou ani technické problémy.

Pátrání po zmizelém malajsijském letadle - použité technologie | Foto: ČTK

Jan Prokeš, mta, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme