Pátrací lodě zachytily opakovaně signál, který může být z černé skříňky Boeingu

Týmy pátrající po ztraceném Boeingu v Indickém oceánu míří za signálem, který by mohl patřit černé skříňce letounu. Vlnění zachytily pátrací lodě celkem třikrát. Poprvé se objevilo na čínských sonarech. Mělo frekvenci 37,5 kHz, na které podle odborníků vysílají pouze záznamová zařízení dopravních letadel. Při hledání záznamového zařízení asistuje na deset letadel a třináct lodí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po malajsijském letadle pátrá i australská loď Ocean Shield, vybavená detektorem schopným zachytit signály z velké hloubky

Po malajsijském letadle pátrá i australská loď Ocean Shield, vybavená detektorem schopným zachytit signály z velké hloubky | Zdroj: Reuters

Podle australského koordinátora pátrání Anguse Houstona to je dobrá stopa. Jestli akustické signály skutečně vyslala jedna z černých skříněk Boeingu, musí ale podle něj prověřit experti.

„Dnes nás kontaktovaly čínské úřady. Jejich loď totiž včera znovu zachytila signály z možné černé skříňky a to pouhé dva kilometry od původní detekce signálu, což je na moři velmi blízko. Obě detekce od sebe dělí 24 hodin. Druhá akustická událost trvala asi 90 vteřin. Tohle samozřejmě musíme plně prověřit,“ řekl dnes ráno Houston.

Přehrát

00:00 / 00:00

Týmy pátrající po malajsijském Boeingu opakovaně zachytily signál, který může patřit černé skříňce letadla. Hostem Radiožurnálu byl letecký publicista Martin Velek

Zároveň ale zdůraznil, že nechce vyvolávat plané naděje. „Nesmíme být přehnaně optimističtí. Už dříve jsme narazili na stopy, u kterých se pak neprokázala spojitost s letem MH370. Nechci příbuzné pasažérů z letounu zbytečně vystavovat dalšímu emočnímu vypětí,“ dodal.

Počasí je v oblasti nálezu dobré, viditelnost dosahuje až deseti kilometrů. Do míst už vyslali záchranáři i australskou loď Ocean Shield, vybavenou detektorem schopným zachytit signály z velké hloubky. Ta už také vysílání z možné černé skříňky potvrdila.

Jako první signál zachytila včera odpoledne čínská loď Chaj-sün, která je pravděpodobně vybavena sonarem. V místech zvukového nálezu prý také Číňané viděli několik předmětů bílé barvy, možných trosek z letounu.

Podle leteckého publicisty Martina Velka je pravděpodobnost, že se jedná o rekordér ztraceného Boeingu, veliká.

„Že by se ve stejném místě náhodou vyskytovalo něco, co vysílá na frekvenci 37,5 kHz, je velice nepravděpodobné. Zdá se, že opravdu jde o signál z černých skříněk, tedy palubních zapisovačů. Teď jde o to, co nejpřesněji určit polohu, než ty signalizační prostředky, vlastně ten lokátor, ztichne,“ vysvětluje.

Doba vysílání se zkracuje

Pátrání po černé skříňce malajsijského letadla se v posledních dnech zintenzivnilo, protože baterie zařízení by se mohla v nejbližších dnech vybít. Její životnost se odhaduje na 30 dní. Během příštího týdne by tak mohla přestat vysílat úplně.

Šéfové letecké společnosti Malaysian Airlines včera v hlavním městě Kuala Lumpur také řešili otázku, zda by baterie mohla mít prošlou záruční dobu. Jak ale uvedli, nic prý nenasvědčuje tomu, že by letadlo a jeho vybavení nesplňovalo požadované normy.

Boeing společnosti Malaysian Airlines se ztratil 8. března cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Podle odhadů se stroj zřítil v odlehlé části Indického oceánu, více než 2000 kilometrů od Austrálie. Na palubě bylo 239 lidí.

Kateřina Procházková, Marie Machytková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme