Rychlostní silnice se nakonec v Českém ráji zřejmě stavět nebude

Plánovaná čtyřproudá rychlostní silnice se v Českém ráji nakonec možná stavět nebude. Podle ministerstva pro místní rozvoj by byla moc drahá a navíc přes Turnovsko a Jičínsko nejezdí tolik aut, kolik se předpokládalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlostní silnice R6 u obce Hory

Rychlostní silnice R6 u obce Hory | Zdroj: ČTK

Čtyřproudá silnice z Liberce na Hradec Králové měla zlepšit a zrychlit spojení do Královéhradeckého a do Pardubického kraje a vést dopravu mimo obce, především mimo Turnov, který je intenzivním provozem postižený.

Ministerstvo pro místní rozvoj ale zjistilo, že silnice by byla moc drahá a Liberecký kraj se bez ní může obejít.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnostech stavby komunikace debatovali Martin Půta, hejtman Libereckého kraje (předseda hnutí STAN) a Zbyněk Stanjura, poslanec ODS, bývalý ministr dopravy

Studie dopravní obslužnosti prokázala, že postačí dvouproudá silnice s třetím pruhem ve stoupáních.

Šéf odboru územního plánování na ministerstvu pro místní rozvoj Tomáš Sklenář řekl Českému rozhlasu, že zatím se jedná pouze o stanovisko tohoto resortu. Teď jde o to, jak se vysloví ministerstvo dopravy.

Šéf odboru územního plánování na ministerstvu pro místní rozvoj Tomáš Sklenář řekl Českému rozhlasu, že zatím se jedná pouze o stanovisko tohoto resortu. Teď jde o to, jak se vysloví ministerstvo dopravy.

„Vítám, že studie jasně říká, jaká varianta má být vybrána, jaká varianta by se měla připravovat, uvedl Martin Půta," hejtman Libereckého kraje (předseda hnutí STAN).

„Chceme podpořit to, aby se skutečně stavěla komunikace, která v rámci studie vychází, tedy dvoupruh, maximálně střídavý třípruh. Samozřejmě s případnou územní rezervou do budoucna,“ zdůraznil Půta.

Zbyněk Stanjura, poslanec ODS, bývalý ministr dopravy považuje za důležité, aby se našlo řešení, které by vyhovovalo samosprávě a současně by umožnilo stavbu realizovat.

„Myslím, že bude velmi dobré, když ministerstvo dopravy, ministerstvo pro místní rozvoj, Liberecký kraj a ochránci přírody najdou společnou řeč. Najdou takovou trasu, která má reálnou šanci, aby se do pár let začala stavět,“ poznamenal Stanjura.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme