Olomoucký kraj ruší nebezpečné přechody, obce z Jesenicka se bouří

Zhruba 60 přechodů pro chodce v Olomouckém kraji nesplňuje bezpečnostní parametry. Zjistila to kontrola, kterou před čtyřmi lety provedla na silnicích prvních tříd policie. Už tehdy vyzvalo hejtmanství všechny obce, aby přechody upravily dle současných technických norem. Jinak musí zebry pryč. Konkrétně starosty z Jesenicka takové jednání velmi pobouřilo. Teď jim ale hrozí, že o přechody skutečně přijdou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přechod pro chodce (ilustrační fotografie)

Přechod pro chodce (ilustrační fotografie) | Foto: Filip Jandourek

Rušení přechodů hrozí devíti obcím na Jesenicku. V Javorníku o ně dokonce už přišli.

Tři zebry zmizely z centra města poté, co tu cestáři opravili část silnice. Starostku města Irenu Karešovou z ODS takový postup velmi popudil.

„Vždy jsme počítali s tím, že pokud budou rušit přechody v konkrétně daném časovém horizontu, že budeme účastníkem jednání,“ poznamenala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rušení přechodů pro chodce na Jesenicku se zajímala Andrea Švubová

Radnice navíc čekala, že se průtah městem po výstavbě obchvatu převede ze silnice první třídy na druhou. Po obchvatu se jezdí už rok a půl, ale na slib správce komunikace dosud nedošlo.

„Tím pádem jsme se na to nepřipravovali, protože přechod pro chodce na komunikaci první třídy nebo druhé třídy má jiné parametry. Když se dostavěl obchvat, bylo nám slíbeno, že se bude převádět komunikace. Tady nemůžou figurovat dvě jedničky,“ vysvětlila starostka Javorníku.

Trojice přechodů v centru podle Karešové velmi chybí. Zvláště v místech, kudy často procházejí děti. „Města se to dotklo velmi, protože tady všude procházejí děti do školy, základní umělecké školy,“ dodala.

Obce ale měly podle mluvčí Olomouckého kraje Kamily Navrátilové dost času na nápravu. První výzvu dostaly už v roce 2010. A nezůstalo jen u ní. „Kraj všechny obce vyzval k nápravě stavu několikrát,“ upozornila. Na rozdíl od jiných, na Jesenicku byly velmi nečinné. Na opětovné výzvy prý nereagovaly.

O šest přechodů má přijít i Žulová. „Kdo si dovolí zrušit přechody, tak nese zodpovědnost za zdraví občanů a našich dětí,“ prohlásil nezávislý starosta Zdeněk Lučan.

Oprava přechodu podle něj není nic jednoduchého. Navíc se na ně v napjatých rozpočtech vesnic těžko hledají peníze.

Žulová -centrum obce | Foto: Miroslav Kobza

„Úprava jednoho přechodu stojí řádově 300 tisíc až půl milionu, takže to jsou pro nás dva miliony korun, a nejsem přesvědčen, že je nutná a něco přinese.“

„Jedná se třeba o nasvícení přechodu. Intenzita pohybu po něm v noci je ale nulová. K přechodům také musí vést bezbariérové zóny, nebo chtějí přechody třeba posunout někam jinam, než jsou teď, aby byly zachované rozhledové vzdálenosti, což třeba všude nejde,“ popsal.

Ke kritice se připojil i starosta ze sousední Vápenné Leoš Hannig z TOP 09. Na opravu závadných přechodů dosud neměla obec peníze. Zřejmě je ale bude muset brzy sehnat.

„Kraj sice trvá na tom, že je bude rušit, já osobně říkám, že to je naprostý a protiprávní nesmysl, protože není možné rušit něco, co funguje, a tehdy to splňovalo předpisy a v tuto chvíli je nesplňuje,“ podotkl.

Obce se snaží stanovisko kraje ještě zvrátit. Jak se ale zdá, jejich boj je marný. „Devět obcí na Jesenicku musí přechody odstranit,“ zdůraznila mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová. Nebezpečné přechody by měly zmizet nejpozději do poloviny tohoto roku.

Andrea Švubová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme