Pražští taxikáři se kvůli vraždám bojí. V noci ale jezdit nepřestávají

Pokud si v těchto dnech chcete zastavit taxi přímo na ulici, počítejte s tím, že nemusíte vůbec uspět. Stejně tak se řidiči mají vyhnout zakázkám, kdy klienty vysazují na odlehlém místě. Zvýšená ostražitost mezi zaměstnanci taxislužeb panuje kvůli dvěma vraždám z minulého týdne. Dva taxikáře tehdy někdo ze zatím neznámého důvodu zastřelil v Uhříněvsi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taxi si v Bratislavě raději objednávejte telefonicky

Taxi si v Bratislavě raději objednávejte telefonicky | Foto: Tomáš Adamec

Detaily z vyšetřování detektivové zatím nechtějí uvolňovat. Už o víkendu ale kvůli útokům varovala pražská policie plošně všechny taxikáře, aby si dávali zvýšený pozor, koho zrovna vezou.

Podle středočeského kriminalisty Michala Mazánka, který se specializuje na objasňování vražd, může být pachatel nebo pachatelé kdekoli:

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnějších opatřeních, které chystají taxi služby pro své řidiče, natáčela redaktorka Veronika Hlaváčová

„Teoreticky by to mohla být celá republika. Může tam být finanční motiv, pachatel může trpět i nějakou duševní poruchou nebo chorobou.“

Majitel taxislužby Tick Tack Radim Jančura si myslí, že v Uhříněvsi se vraždilo kvůli penězům. Jeho lidé si můžou po dobu vyšetřování vzít kvůli vlastnímu bezpečí neplacené volno. Do budoucna je chce chránit tím, že nepřijdou tolik do styku s hotovostí: „Cílem je, aby naši řidiči z 80 procent pracovali pouze s penězi bezhotovostně.“

Profi taxi zase své řidiče zrazuje před zastavováním lidem na ulicích. Objednávky mají přijímat jen přes dispečink.

„Mají samozřejmě informace i v tom smyslu, že pokud by chtěli klienty zastavit na místech, která nejsou osvětlená, aby tam klientovi nezastavovali a zastavovali v obcích a podobně,“ radí manažer firmy Daniel Michek.

Společnost Sedop taxi podle Františka Krotila připomíná, že všichni taxikáři mají mít v autě bezpečností tlačítko SOS: „Nejenom že lokalizuje jejich skutečnou okamžitou polohu, ale v našem dispečinku jim začne signalizovat zvukově výstražný signál, že je řidič v nouzi.“

Taxikáři: Neuděláte vůbec nic

Lidé z branže se shodují, že předejít podobným tragédiím je v podstatě nemožné a tak nezbývá než spoléhat na štěstí.

„Když si vás někdo vytipuje, tak proti tomu neuděláte vůbec nic. To je bez šance,“ říká s jistotou Milan, taxikář ve výslužbě. „Kolikrát ten, co je oblečený v kravatě, a nečekal byste to, vám uteče. Ten, o kterém máte představu, že horko těžko zaplatí, tak zaplatí,“ mluví o vlastních dlouholetých zkušenostech.

Přehrát

00:00 / 00:00

S taxikáři natáčel reportér Lubomír Smatana

Jiří Zelinka jezdí po Praze ve žlutém taxíku 35 let: „Takové případy už byly za komunistů. Táhne se to stále. Jednou je to trošku víc nebo se o tom víc píše, pak zas ne. Jako chodí lidé s pistolí do banky nebo s bombou v dopise, je to i v taxikařině.“

Ve světě existují i nebezpečnější města pro taxikáře, než je Praha. Například V New Yorku jsou taxíky rozdělené přepážkou, k řidiči se cestující vůbec nedostanou. „Už byl udělaný i návrh, jak by měl kombík vypadat, aby vyhovoval taxikářským podmínkám, ale byl o 80 až 90 tisíc dražší než běžné auto,“ vysvětluje Milan.

Dvě vraždy taxikářů se staly minulý týden ze čtvrtka na pátek. Mladšímu muži bylo 26 let, staršímu 60. Vrazi zastavili obě oběti v centru Prahy a požádali o odvoz na okraj města.

V Praze ale letos nejde o první vraždu taxikáře. Koncem ledna začala rodina pohřešovat 42letého Petra. Městský strážník ho našel prvního února v pražských Vinohradech s prostřelenou hlavou. Vrah je dosud neznámý.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme