Zájem o akci Knihy bez DPH překvapil i samotné knihkupce

V řadě knihkupectví to dnes vypadá jako v předvánoční době, kdy je o knížky tradičně největší zájem. Prodejci od rána kupujícím odečítají 15procentní slevu, tedy v postatě nynější daň z přidané hodnoty. Akcí knihkupci upozorňují na to, že česká sazba DPH patří k nejvyšším v Evropě. Do kampaně se zapojila většina českých knihkupectví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K dnešní  akci Knihy bez DPH, kterou organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů, se připojilo 340 knihkupců

K dnešní akci Knihy bez DPH, kterou organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů, se připojilo 340 knihkupců | Zdroj: ČTK

„Lidí dneska chodí velmi hodně, je to kvantum. Ještě než jsme otevřeli, čekalo pře obchodem takových 30, 40 lidí. Má to velký úspěch, nestíháme,“ říká prodavač v jednom z pražských knihkupectví.

Pro knihy dnes podle něj chodí lidé všech věkových kategorií. „Jsou tady jak důchodci, tak studenti, tak střední věk.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V jednom pražském knihkupectví natáčela redaktorka Veronika Hlaváčová

Žena, kterou Český rozhlas oslovil, z knihkupectví odchází se dvěma plnými taškami. „Jsou to Přemyslovci, mám tři díly a mám Jméno růže,“ prozrazuje. A co říká na 15procentní DPH na knížky v Česku? „Samozřejmě je vysoká, že jo. Ale kdo má knihy rád, tak si je koupí stejně.“

Další nakupující, kterého jsme zastavili, je muž s plným košíkem knih. „Po některých knížkách už šilhám delší dobu, spíš nebyl čas vypravit se do knihkupectví.“

„Tak jsem dneska spojil příjemné s užitečným a nakoupil jsem rovnou už i při příležitosti Dne knihy. O slevě vím, kalkuluju s ní, a proto jsem toho dneska vzal i víc najednou,“ dodává.

„Já jsem si koupila knížku ve španělštině a potom další od španělského autora, ale v češtině,“ říká zase mladá dívka, která se o akci Knihy bez DPH dozvěděla na internetu. „Ale nevěděla jsem přesně, který je to den. Takže je náhoda, že to akorát vyšlo,“ poznamenává.

Od příštího roku snad DPH ve výši 10 procent

„Já tady mám dvě knížky pro moji mámu, detektivky, a pro mě bodybuilding, protože se tím zabývám,“ svěřuje se se svým nákupem mladý muž. A co si myslí o nulové DPH na knížky, která je třeba v Británii?

„Asi to trochu víc podporuje ten národ v tom, aby se vzdělával nebo si prostě jenom četl. I tím trochu podporuje rozvoj ducha toho člověka. Nižší DPH by určitě měla být,“ myslí si.

Vláda slibuje, že od příštího roku se bude na knížky vztahovat DPH ve výši 10 procent. Knihkupci a nakladatelé to vítají, ideální by ale podle nich byla pětiprocentní daň z přidané hodnoty.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme