Cykloturisté zahájili ve Strakonicích novou sezonu tradiční vyjížďkou

Z nádvoří hradu ve Strakonicích dnes dopoledne vyjeli cykloturisté do nové sezony. Mohli si vybrat trasy v délce od 17 do 60 kilometrů. Sešly se jich dvě stovky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklistika

Cyklistika | Foto: Ladislav Bába

„Nebojte se, nejde o závod. Dnes si jdete užít čerstvý vzduch, počasí nám vyjde,“ zní z amplionu těsně před startem.

„Na kole jsem strávil už hodně času. Samozřejmě jak léta přibývají, kilometry ubývají, ale šest sedm tisíc bývala moje každoroční norma. Jsem jedním z pořadatelů, už je to desátý ročník, pod záštitou města sedmý,“ říká zkušený cykloturista a tradiční účastník zahájení cyklistické sezóny ve Strakonicích Karel Hájek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahájení cyklistické sezóny ve Strakonicích sledoval reportér Václav Malina

Svůj bicykl má prý na jaro vzorně připravený. „To se musí všechno pořádně vyčistit, promazat, seřídit. A když na to síla nestačí, nebo se neví, zajde se za odborníky,“ směje se.

Jana Andrlová vzala syna a synova kamaráda. Troufnou si na 60 kilometrů. „Tempo budou udávat chlapci,“ soudí.

Řada lidí na startu prohlíží trasu v mapě. Mezi nimi i Josef Trča. „Já jsem se letos opět rozhodl jet nejdelší trasu 60 kilometrů, stejně jako v minulých ročnících. Zajedeme k soše Jana Žižky, do Putimi, Písku, na Štěkeň a na Strakonice,“ popisuje.

„Letos to nebude tolik náročné, je to prakticky celé kolem vody. Oproti minulým ročníkům, kde to bylo po lesních a polních cestách, po kamenech a do vršku. Tam to bylo horší,“ dodává s pohledem na své kolo s rokem výroby 1980.

Kromě dvou stovek cyklistů zahájili turistickou sezónu také vyznavači nordic walkingu. Na procházku s holemi jich vyrazilo 44.

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme