Obyvatelé Ralska těžko shánějí práci, noví zaměstnavatelé už přicházejí

Za posledních patnáct let se počet obyvatel v Ralsku na Českolipsku zvýšil o více než 1200, práce pro ně ale chybí. Město v bývalém vojenském prostoru sice lidem nabídlo bydlení, za prací ale musí dojíždět. To se má v nejbližších letech změnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Ralska se v příštích letech chystají noví zaměstnavatelé

Do Ralska se v příštích letech chystají noví zaměstnavatelé | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„V Ralsku práce není. Pár lidí je zaměstnáno na výboře a dělají zahradnické úpravy. Lidé dojíždí za prací do Mnichova Hradiště nebo do Mladé Boleslavi. Nechtěla bych být mladá a mít děti. Vyhovující práce by se sehnat nedala,“ popisuje pracovní příležitosti v Ralsku na Českolipsku důchodkyně Helena Špačková.

Během dne se po městě pohybují hlavně důchodci a nezaměstnaní. „Všichni jezdí někam jinam. Já dojíždím do Mladé Boleslavi a práci v místě bych stoprocentně uvítal,“ říká Tomáš Skála.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ralsku natáčel redaktor ČRO Tomáš Mařas

Překážkou by nemuselo být ani méně peněz. „Pracoval bych i za menší mzdu pokud by to rentovalo tu současnou dopravu. Pokud ten rozdíl bude ta doprava, proč ne,“ vysvětluje Skála.

Ve dvoutisícovém městě by se mohlo blýskat na lepší časy. Přicházejí nové firmy, aby zde rozšířily svou výrobu. Patří mezi ně i společnost, která vyrábí součástky do automobilů.

„V Ralsku jsou vhodné pozemky pro stavbu fabriky. Domníváme se, že tam najdeme i lidi a je tam potenciál bydlení. Myslíme si, že když tam postavíme fabriku, dáme lidem práci přímo ve městě,“ vysvětluje majitel firmy Oldřich Vlček.

Obavy, že tu nenajdou dostatek kvalifikovaných pracovníků, jsou podle majitele firmy zbytečné. „Uplatníme náš systém permanentního školení zaměstnanců. Stačí, když má člověk o obor zájem a trošku schopností,“ vysvětluje zaměstnavatel.

Panelové domy v Ralsku, které se v případě nových pracovních příležitostí ve městě dočkají opravy | Foto: Tomáš Mařas

Firma z Turnova není jediná, která do města přinese pracovní příležitosti. „Momentálně jsou to tři firmy. Dohromady to vypadá na 300 až 400 pracovních míst s výhledem do dvou let." potvrzuje starosta Ralska Miroslav Králík z ČSSD.

Pro město to ale neznamená jen pracovní příležitosti pro tamní obyvatele. „Je to důvod, aby se zrekostruovaly další paneláky, které jsou vybydlené. Firma, které domy patří, jen čeká na příležitost, až bude mít konkrétní důvod je zrekonstruovat,“ tvrdí starosta.

Panelové domy, které před revolucí obývali příslušníci sovětské vojenské posádky, by se měly opravovat průběžně. Podle toho, kolik lidí do města přilákají nové pracovní příležitosti.

Tomáš Mařas, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme