Západočeská univerzita v Plzni na sebe chce upozornit díky novému akademickému centru

Západočeská univerzita připravuje ve středu Plzně akademické centrum. Vzniká v univerzitních budovách na rohu Sedláčkovy a Riegrovy ulice. Cílem projektu je víc přiblížit Západočeskou univerzitu lidem a oživit Riegrovu ulici, která se má v budoucnu stát pěší zónou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Přestavba bývalých vysokoškolských dílen na rohu Sedláčkovy a Riegrovy ulice začala na konci loňského roku. Akademické centrum by se tu mělo otevřít na přelomu dubna a května.

„Součástí bude informační a propagační centrum, studentská kavárna a vedle ní Galerie Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. Galerie je posledním článkem, který byl v budově v Jungmannově ulici a po dokončení prací se bude přesouvat sem,“ uvádí rektorka Ilona Mauritzová.

Informační centrum bude provozovat odbor vnějších vztahů univerzity. K dispozici tu budou propagační materiály o univerzitě i prostor pro pořádání tiskových konferencí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na připravované akademické centrum Západočeské univerzity se zaměřila reportérka Monika Zettlová

Chod kavárny zajistí soukromý provozovatel. Podle rekoktorky Ilony Mauritzové se chce univerzita prostřednictvím akademického centra více zviditelnit.

„My bychom chtěli, aby studenti, staří i mladí lidé, kteří zde pracují, viděli, že univerzita je součástí města. Na Bory se každý nedostane nebo tam tak často nejezdí, kdežto okolo centra je hlavní uzel tramvajové dopravy. Myslíme si, že bychom byli víc vidět,“ říká rektorka.

Plzeň navíc počítá s tím, že z Riegrovy ulice vznikne další pěší zóna v centru města.

„Pěší zóna znamená, že tam nebudou žádná parkovací místa a průjezd bude pouze pro dopravní obsluhu a zásobování. Celá ulice od Sadů Pětatřicátníků až na náměstí bude proměněna ve stylu ulice Bedřicha Smetany. To znamená, že tam bude dlážděná vozovka a chodníky ve stejné úrovni,“ vysvětluje Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku města Plzně.

Riegrova ulice by se měla stát pěší zónou ještě v letošním roce. Toho chce využít také univerzita a počítá s tím, že by se pak podílela i na její výzdobě.

„Když jsme viděli, že je zde plán i pro to, aby se Riegrova ulice stala pěší zónou, přišli jsme s tím, že bychom ji nazdobili výtvory našich studentů a akademiků. Studenti například dělají lavičky, které každý rok předáváme,“ plánuje Mauritzová.

Náklady na výstavbu akademického centra, které Západočeská univerzita zaplatí ze svých zdrojů, by neměly přesáhnout 10 milionů korun.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme