Kdo splnil svoji občanskou povinnost, má nárok na slevu. I tak vypadají volby v Indii

Indie, nejlidnatější demokratická země planety, žije už týden parlamentními volbami. Lidé hlasují kvůli náročné organizaci po etapách. Teď o víkendu volili třeba obyvatelé letoviska Goa. Celý volební maraton skončí až v polovině května. Stejně jako Evropané i mnozí Indové jsou rozčarovaní z korupčních skandálů. Víra v demokracii má ale v Indii hluboké kořeny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Indii

Volby v Indii | Zdroj: Reuters

V občanské odpovědnosti je výjimečný 97letý Shyam Saran Neg z himálajské vesnice Kalpa. Nevynechal jediné všeobecné volby v dějinách nezávislé Indie a ty aktuální budou jeho šestnácté.

Centrální volební komise ho dává všem za příklad a společnost Google India zveřejnila video ukazující starého muže, jak po uskrnutí ze sklenice čaje pomalu ale jistě kráčí zasněženou vesnicí k hlasovacímu boxu.

Podle krátkého filmu je Shyam dokonce prvním voličem v historii nezávislé Indie, jelikož obyvatelé Kalpy v roce 1951 hlasovali o několik měsíců dřív před řádným termínem, když byla vysokohorská obec odříznutá od okolí.

Indové spořádaně čekali ve frontách na možnost promluvit do podoby státního kolosu v rozpálených ulicích Dillí i v horském a neklidném Kašmíru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o volbách v Indii přináší Jan Prokeš

Jeden volič si pochvaloval letošní organizaci hlasování, které podle něj nejvíc v historii zamezuje podvodům. Mladá žena ze stejné volební fronty mohla volit poprvé a byla na to velmi pyšná. K účasti ve volbách povzbuzují spoluobčany i bolywoodské celebrity jako herečka a zároveň kandidátka na poslankyni Kirron Khírová nebo kriketová hvězda a idol indických žen Virat Kohli.

Ukazováček každého indického voliče je na obranu proti podvodům označený nesmazatelným inkoustem. Vztyčený prst znamená ve většině zemí světa neslušné gesto, v Indii v den voleb tomu tak ale není.

Volební komisař označuje ukazováček voliče nesmazatelným inkoustem | Foto: Reuters

Kdo tam ve vybraných obchodech, restauracích, nemocnicích nebo benzínových pumpách ukáže své volební stigma, má nárok na slevu, byť někde opravdu symbolickou. Celkově se do kampaně „Ukaž inkoust a máš to levnější" zapojila víc než stovka firem. Motivovat k hlasování se rozhodly dokonce i aerolinky Virgin Atlantis, nabízející přilepšení označeným pasažérům na lince Dillí – Londýn.

Muž v Indii nese do volební místnosti svoji babičku | Foto: Reuters

Vrchní ministr Gudžarátu a nacionalistický favorit na premiéra Indie Narendra Modi v kandidátských formulářích poprvé po letech mlčení odhalil své soukromí: známý solitér se sice formálně oženil v útlém věku, s manželkou se ale brzy rozešel a věnoval se budování kariéry od píky. Modiho manželkou je bývalá učitelka s důchodem asi pět tisíc korun.

„Může indická žena věřit muži, který připravil svou manželku o její práva?" ptal se sugestivně na twitteru představitel konkurenčního Kongresu.

Modi ale na svém odloučení od příbuzných částečně postavil svou kampaň, když zdůrazňoval, že i díky tomu je méně náchylný ke korupci. Ostatně do manželství nevkládal většinu energie ani bojovník za svobodnou Indii Mahátma Gándhí, ač ženatý také byl.

Indické ženy stojí frontu před volební místností, aby mohly splnit svoji občanskou povinnost | Foto: Reuters

Jan Prokeš, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme