Výstava v kolínské synagoze mapuje osudy židovských dětí za 2. světové války

Kolín jako první české město hostí výstavu Sofiina volba po česku, která mapuje osudy židovských dětí. Ty se na začátku války dostaly z Československa do Dánska, a unikly tak téměř jisté smrti. Novinářce Juditě Matyášové se před časem podařilo v různých koutech světa vypátrat tři desítky pamětníků a napsala o nich knihu Přátelství navzdory Hitlerovi. Právě na ni navazuje i zmíněná výstava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davidova hvězda, symbol židovského náboženství (Ilustrační snímek)

Davidova hvězda, symbol židovského náboženství (Ilustrační snímek) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Je to jedinečný a citelný zážitek. Kolín se mi velmi líbí. Zatím je to nejhezčí místo, které jsem v České republice navštívila, a také mi dává jakýsi pocit domova.“

Rachael přiletěla do Kolína z Ameriky. Je vnučkou kolínské rodačky Hany Dubové, které cesta do Dánska a Švédska nejspíš zachránila život. Po válce odešla právě do Spojených států, v Československu totiž nenašla nikoho. Její blízká rodina zemřela v koncentračních táborech.

Rachael a její maminku našla novinářka Judita Matyášová. Na začátku takřka detektivní cesty byla jediná fotografie židovské dívky Heleny z Jihlavy. Publicistka před čtyřmi lety uveřejnila její příběh v Lidových novinách.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výstavě Sofiina volba po česku informoval reportér Michal Trnka

„Dozvěděla jsem se o skupině 80 českých židovských dětí. V roce 1939 odjely do Dánska a v roce 1943 musely uprchnout do Švédska. Moment útěku byl zároveň momentem, kdy se jejich cesty rozešly na zhruba 70 let,“ popisuje.

Judita Matyášová se rozhodla, že se vypraví do světa a pokusí se vyhledat alespoň část dnes devadesátiletých pamětníků a zorganizovat několik jejich setkání. „Vypátrala jsem po celém světě 30 památníků i některé jejich kamarády, nejbližší lidi z rodiny,“ říká.

Příběhy českých dětí ve Skandinávii a takřka detektivní pátrání po nich popsala publicistka a novinářka v knize Přátelství navzdory Hitlerovi. Judita Matyášová přišla zároveň s projektem Sofiina volba po česku.

Pojmenovala tak i výstavu, kterou hostí kolínská synagoga. Na velkých panelech se začtete do dojemných příběhů židovských dětí i do vyprávění o tom, jaké to je, když se žijící pamětníci a jejich rodiny po téměř sedmdesáti letech setkají.

Na výstavě najdete povídání také o kolínských rodácích nebo lidech, kteří měli k městu na Labi blízko. Na výstavu Sofiina volba po česku se do Kolína můžete vypravit do 30. května.

Novinářka Judita Matyášová ve studiu Reginy | Foto: Eva Dvořáková

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme