Nepálská vláda slíbila šerpům lepší zabezpečení, odvrátila tak hrozbu jejich stávky

Nepálská vláda slíbila horským šerpům lepší podmínky, a zřejmě tak zachránila zbytek horolezecké sezóny na Mount Everestu. Nejméně třináct nepálských nosičů zemřelo v pátek pod lavinou nad základním táborem při výstupu na nejvyšší vrchol planety. Část šerpů v reakci na tragédii pohrozila bojkotem všech letošních plánovaných horolezeckých expedicí, které se bez nich neobejdou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tragédie na Mount Everestu: Jeden ze šerpů, kteří lavinu přežili, na nemocničním lůžku. Duben 2014

Tragédie na Mount Everestu: Jeden ze šerpů, kteří lavinu přežili, na nemocničním lůžku. Duben 2014 | Zdroj: Reuters

„Rozhodli jsme se založit Himálajský rehabilitační fond, který pomůže dětem obětí s obstaráním obživy, vzdělání i dalších věcí a pomůže taky zraněným nosičům,“ oznámil zástupce ministerstva turismu Madhu Burlakoti.

Kromě nového fondu potvrdil i vládní příslib navýšení pojistného krytí na dvojnásobek. Dosáhne tedy zhruba 300 tisíc korun.

Po ústupku úřadů uvedl šéf nepálské horolezecké asociace, že se nosiči vrátí do práce už v sobotu.

Lavina zasáhla skupinu šerpů, když se v nebezpečné části ledovce snažili prorazit tunel pro zahraniční horolezce. Podle vůdců expedice byla v základním táboře po tragédii vypjatá atmosféra.

Pro domorodé horaly ale zůstává služba v mezinárodních výpravách velkým lákadlem. Za rok si totiž vydělají zhruba desetinásobek průměrného nepálského příjmu.

Lavina na Mount Everestu zabila nejméně 12 nepálských šerpů | Foto: ČTK

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme