Petice proti sloučení dvou benešovských škol dosáhla zřejmě jen oddálení termínu

V Benešově se zvedla vlna protestů proti sloučení střední zdravotnické školy se školou odbornou. Zdravotníci by se měli přestěhovat z nemocnice do dva kilometry vzdáleného areálu odborné školy. Studentům i vyučujícím vadí hlavně horší dostupnost praxe a také to, že s nimi nikdo o chystaných změnách nemluví. Petici sepsali učitelé, studenti a také rodiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky. Ilustrační foto

Léky. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

„Vadí mi, že neustále argumentujeme tím, že máme dlouhodobě nízké stavy studentů, na druhou stranu se ptám, co zřizovatel a vedení školy dlouhodobě dělá právě pro to, aby to tak nebylo,“ mluví za petenty Hana Řezníčková.

Na to ale nikdo odpovědět nedokázal. Faktem je to, že škola má jenom kolem 90 studentů a navíc platí dvoumilionový nájem za prostory v nemocnici. Budovy odborné školy patří kraji, takže jejich fungování je zdarma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké argumenty stojí za debatou o slučování škol v Benešově, zjišťovala Věra Hájková

Odpůrci slučování zatím dosáhli oddálení termínu radikálního řešení. Původně se totiž mluvilo už o září letošního roku.

„Pokud já vím, tak teprve začínáme budovat na novém pracovišti laboratoře. A až uděláme laboratoře, připravíme třídy, připravíme školy, tak se můžeme bavit o tom, zdali něco sloučíme, nebo nesloučíme. A slučovat můžete pouze k 1. lednu 2015 a nebo v září 2015. Spíš se kloním k tomu termínu od září,“ přidává nové informace hejtman Středočeského kraje Josef Řihák z ČSSD.

Ani to se ale odpůrcům nelíbí. Zástupkyně pro praktické vyučování na zdravotní škole Jarmila Štenberková říká, že umístění školy v nemocnici je obrovská výhoda a nové prostory se těm současným nevyrovnají.

„Jenom to, co vím, tak z toho obavy mám. Nešťastné tam třeba i je, že nám říkali, že pro obor asistent zubního technika jsou laboratoře poměrně prašné,“ vysvětluje své výhrady Jarmila Štenberková a dodává souvislosti:

Výroba zubní náhrady (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„A pokud jsem to dobře pochopila, tak zrcadlově naproti těmto laboratořím by měly být třeba odborné učebny pro zdravotnického asistenta, což si myslím, že není vůbec vhodné. A hned vedle třeba knihovna. Je to prostě nesystematické, nedomyšlené, nekoncepční. Je to prostě hodně narychlo.“

Petenti prosazují, aby výuka zůstala v nemocnici a aby kraj pomohl s propagací školy a zvýšením zájmu o ni. I kdyby se tak stalo, problémem ale zůstane dvoumilionový nájem, se kterým se podle mluvčího nemocnice Petra Ballka hnout nedá.

Nájem snížit nelze, nemocnice musí vydělávat

„Jakákoli změna této smlouvy by byla velmi problematická a v podstatě nemožná, protože nemocnice je akciová společnost, která jako taková má za cíl podnikat za účelem zisku,“ říká Petr Ballek.

Všichni se shodují na tom, že informovanost těch, kterých se sloučení dotkne, je nedostatečná. Uznává to i hejtman. Podle učitelky Jarmily Štenberkové právě tohle nenávratně školu poškodí, protože k ní studenti nebudou mít důvěru.

„Informace jsou opravdu kusé a mnohdy i – dovolím si říci – nepravdivé. A to mě velice mrzí,“ uzavírá Štenberková.

Marína Dvořáková, Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme