Whisky se vyváží méně než dřív. Přesto jí Skotové prodali za čtyři miliardy liber

Vloni skotští výrobci na zahraničních trzích prodali jeden a čtvrt miliardy lahví whisky za více než čtyři miliardy liber (asi 130 miliard korun). Výrazný nárůst v předchozích třech letech je ale minulostí. Celková hodnota exportu loni stagnovala, na některých trzích dokonce prodeje klesly o desítky procent.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Whisky | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Celkové prodeje loni ovlivnila zejména slabší poptávka na rozvíjejících se trzích, které tvoří významnou část odbytu. Nejvíce se uskromnili konzumenti skotské v Číně. Hodnota vývozu tam meziročně klesla až o 30 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O exportu skotské whisky mluvil ekonomický redaktor Českého rozhlasu Jan Beneš

Podle odborníků totiž poptávka po skotské a dalších lepších i dražších lihovinách kopíruje ekonomický vývoj v zemi. Čínské hospodářství loni nerostlo tak prudce jako v předchozích letech, což se projevilo i na celkové spotřebě.

Ze stejných důvodů výrobci skotské příliš nevydělali ani v Japonsku, Tchaj-wanu nebo v Jižní Koreji. Tržby jim na těchto trzích klesly až o 15 procent.

Skotská whisky
1) Musí být vypálena ve skotské palírně z vody a sladového ječmene, s možností přidání dalších druhů obilného zrna.
2) Po základní destilaci musí obsahovat méně než 94,8% alkoholu, aby se zachovala příchuť způsobená fermentací.
3) Musí zrát nejméně tři roky a jeden den na území Skotska v dubových sudech.
4) Nesmí obsahovat jiné přísady než je voda a karamelové barvivo.
5) Do lahví se smí stáčet pouze whisky s obsahem alkoholu nejméně 40%.

Vývoz skotské whisky zachraňovaly Spojené státy, kde na oblíbený destilát nezanevřeli ani přes výrazné ekonomické zpomalení země. USA je pro výrobce skotské největším trhem.

Ročně jí tam prodají za několik set milionů liber. Loni tržby z prodejů vzrostly o 8 procent na téměř 820 milionů liber, co je 27 miliard korun.

Klíčovým odbytištěm mezi evropskými zeměmi zůstává i Francie. Někteří spotřebitelé tam podle odborníků v lepších restauracích považují skotskou stejně jako šampaňské za nedílnou součást nápojového lístku.

V první desítce zemí, kam producenti nejvíce vyvážejí skotskou, je i Německo a Španělsko. Kromě Německa se ale loni tržby prodejcům prakticky nezměnily. V Česku je poptávka spíš po irské whisky.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme