Z litoměřického muzea zmizely vzácné předměty za miliony korun

Inventura, která se dělá jednou za deset let, odhalila, že v depozitářích litoměřického muzea chybí tisíce předmětů nedozírné historické hodnoty. Zmizely nejcennější předměty ze sbírek zbraní, obrazů, porcelánu i mincí. Škody zatím přesáhly 11 milionů korun a to není inventura ještě ani v polovině. Nový ředitel muzea Tomáš Wiesner už podal trestní oznámení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poklad

Poklad | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

„Je vedeno prověřování pro podezření ze spáchání zločinu porušení povinnosti při správě cizího majetku a zločinu zpronevěry. V obou případech je trestní sazba v rozmezí dvou až osmi roků,“ potvrzuje státní zástupce Josef Zronek.

Podle něj se ale může vše ještě změnit. Inventarizace totiž skončí až v roce 2015 a teprve potom bude možné vyčíslit celkové škody.

Přehrát

00:00 / 00:00

O inventuru v litoměřickém muzeu se zajímala redaktorka Iva Zítková

Předměty se z depozitáře ztrácely dlouhá léta. Český rozhlas se proto spojil také s bývalou ředitelkou muzea. Ta se ale k celé věci nechtěla vyjádřit s ohledem na to, že se o případ zajímá policie.

Muzea jsou vlastně obrovské sklady. V tom litoměřickém právě probíhá inventarizace numizmatické části. Historička Daniela Linková sedí v běžné kanceláři nad tlustou knihou a řadou mincí.

„Tady například vidíte pražský groš Václava IV. Ve sbírce ležel volně, případně byl v pytlíčku, do kterého nepatřil. Teď musím pročíst těch 30 tisíc karet a zjistit, ke kterému ve skutečnosti patří. Myslím, že nám teď rukama prošlo odhadem pět až šest tisíc mincí,“ říká s odevzdaným výrazem ve tváři.

'Nejedná se o nepořádek'

Rozhodně si nemyslí, že chybějící vzácné předměty jen někam zapadly. „Pokud vám systematicky vybíhá, že jakákoliv větší stříbrná mince chybí, pak už se nejedná o nepořádek,“ upozorňuje historička.

„Naše dva největší poklady jsou poklady stříbrné, travčický a habřinský. V travčickém pokladu chybí odhadem asi 30 procent, v habřinském pokladu kolem 50 až 60 procent,“ dodává.

Kus historie v Litoměřicích | Foto: David Hertl

Inventuru mincí ale Daniela Linková považuje za poměrně příjemnou práci – jde dělat od stolu a navíc se u ní příliš nezašpiní.

„Ovšem když revidujete staré dřevěné truhly nebo skříně, kde pod plísní není vidět původní inventární číslo, pak už je to poměrně problém. Dřív jsme chodili do práce skutečně v pracovním oblečení, s rouškami, s rukavicemi. A často jsme v místnosti i tak nevydrželi déle než třeba hodinu nebo dvě,“ upozorňuje.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme