Kvůli mírné zimě je v Krkonoších málo vody. Chybí rybářům, ochráncům přírody i boudařům

Nedostatek sněhu, který v zimě trápil lyžaře, má svoje negativní důsledky i v současnosti. Při jarním tání se dostatečně nedoplnily zásobárny vody, a tak pokud nepřijdou větší deště, bude voda chybět. Situace zatím není kritická, ale i tak znepokojuje rybáře, ochranáře i boudaře na hřebenech hor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněhová Mapa republiky na úbočí Studniční hory v Krkonoších

Sněhová Mapa republiky na úbočí Studniční hory v Krkonoších | Foto: Radek Drahný, Správa KRNAP

„Letos je to se sněhem slabší, tudíž i s vodou, co teče v potůčcích. Uvidíme, jak to bude vypadat dál,“ říká Jan Schröder z Klínových bud v Krkonoších. Podobně jako jiní boudaři je i on závislý na přírodních zdrojích vody na celý provoz domácnosti.

Problém ale není jenom na hřebenech hor, nízký stav vody v tocích znepokojuje také rybáře. „Sucho, které je, tak pokud si to příroda nějak nesrovná, bude to mít negativní vliv,“ předpokládá hospodář Českého rybářského svazu ve Vrchlabí Bohumil Škoda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké problémy působí nedostatek vody v Krkonoších, zjišťovala Hana Novotná

Stav vody pečlivě sleduje i Povodí Labe. Podle jejich měření se situace v dubnu výrazně stabilizovala. Zatímco leden a únor byly co do srážek pod normálem, v březnu a dubnu už pršelo jako jiné roky. Deficit z jarního tání ale trvá. Malý je jak průtok v řekách, tak množství podzemních vod v zásobárnách.

„Průtoky nejsou ani na polovině. Samozřejmě to sledujeme s obavami. Co se týká velikosti deficitu, tak se hovoří o tom, že by bylo potřeba, aby minimálně deset dnů pravidelně pršelo,“ uvádí ředitel Krkonošského národního parku Jan Hřebačka.

Hydrologové z Povodí Labe i Krkonošský národní park doufají, že se situace zklidní a nízké srážky na začátku roku nebudou mít větší vliv na vegetaci nebo dostupnost pitné vody ani její kvalitu.


Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme