Skotští separatisté v průzkumech snižují náskok zastánců jednotné Británie

Podle skotských separatistů je odtržení této části Británie v zářijovém referendu na spadnutí. Přesně v tomto duchu se na sjezdu Skotské národní strany vyjádřila skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová. Posilování tábora příznivců samostatného Skotska potvrzují také nejnovější průzkumy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová

Skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová | Zdroj: Reuters

Náskok unionistů, tedy přívrženců jednotné Británie, se ztenčil na 6 až 12 procent. Stále velmi početná zůstává skupina nerozhodnutých voličů.

V Aberdeenu dnes vrcholí sjezd vládní Skotské národní strany. Na něm se nejvíc řeší zvěsti týkající se údajného výměnného obchodu s londýnskou vládou. Ta by prý mohla souhlasit s měnovou unií s nezávislým Skotskem výměnou za ponechání základny britských jaderných ponorek ve skotském Faslane.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Londýna se přihlásil zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojeném království Jiří Hošek

„Jedním z pilířů nezávislosti má být odstranění jaderných zbraní ze skotských vod a skotské půdy. Tuhle pozici hájím spolu se svými stranickými kolegy celou politickou kariéru a nic se na tom nezmění,“ odmítl pro BBC množící se spekulace člen skotského kabinetu John Swinney.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme