Cyklostezku v Morkovicích ničí přeslička, proroste i 20 cm betonu

Plevelná a také léčivá rostlina přeslička rolní ničí v Morkovicích na Kroměřížku dva roky starou cyklostezku do Nezamyslic. Dokáže se totiž prodrat asfaltem. Hojný výskyt rostliny pozorují tam, kde cyklostezka vyrostla na místě železniční dráhy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Morkovicích nepomáhají proti přesličce rolní ani postřiky

V Morkovicích nepomáhají proti přesličce rolní ani postřiky | Foto: Pavel Sedláček

„Náš boj spočívá v tom, že se snažíme totálním herbicidem přesličku v pásu kolem cyklostezky likvidovat tak, bychom odstranili oddenky, které jsou pod všemi konstrukčními vrstvami cyklostezky,“ vysvětluje nezávislý starosta Morkovic Pavel Horák.

Rostlina ale není problémem jediné stezky. „Byli jsme první, kdo budoval cyklostezku na tělese bývalé dráhy. Podobná cyklostezka je mezi Mutěnicemi a Kyjovem, kde bojují s naprosto stejným problémem,“ doplňuje starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problém s přesličkou řešil v Morkovicích redaktor ČRo Pavel Sedláček

Přeslička vadí i lidem, kteří stezku užívají. „Všimla jsem si toho. Jezdím na kole, tak mi to nedělá takové problémy, jako na bruslích. To je asi nebezpečné. Určitě to trošku spravili, ale měli by to spravit ještě víc“ říká paní Jarka, jedna z cyklistek.

Pracovníci města aplikují dvakrát ročně na cyklostezku drahý postřik, ale přeslička je vytrvalým soupeřem. „Uprostřed dráhy se najednou objeví kopeček, přes který proroste zelená rostlinka. Nebezpečí hrozí především bruslařům,“ varuje starosta Petr Horák.

Přeslička rolní
(Latinsky Equisetum arvense)
Vytrvalá výtrusná rostlina, středně vysoká, s dlouhými podzemními oddenky. Velmi často roste na loukách, v lesích, u vod i na polích. Zjara této přesličce vyrůstají jednoduché článkované lodyhy pleťové barvy, ukončené výtrusným klasem. Kvete v březnu a dubnu a je léčivá.

Zoufalý starosta dokonce vyrazil pro radu za nejpřednějšími tuzemskými odborníky, zemědělci, botaniky i zahradními architekty. „Přeslička prý patří mezi nejagresivnější v tomto směru. Dokáže nadzvednout i dvaceticentimetrovou vrstvu betonu,“ tvrdí Horák.

Přeslička je svou vytrvalostí pověstná. „Dokonce i Američané v Indočíně s ní měli problémy. Když budovali svá letiště, prolévali plochu kyselinou sírovou, vybudovali betonovou přistávací plochu pro letadla, přes kterou jim potom stejně prorostla přeslička,“ dodává starosta Morkovic.

Na opravdu účinný boj je v případě Morkovic zřejmě pozdě. „Jedinou obranou by bylo odtěžit veškeré konstrukční vrstvy a odtěžit ještě jíly, které byly metr pod konstrukční vrstvou bývalé dráhy,“ radí Pavel Horák budoucím stavitelům cyklostezek v trase bývalé železnice.


Zobrazit místo Nezamyslice - Morkovice na větší mapě

Pavel Sedláček, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme