Mladí zdravotníci z Kutnohorska poměří své síly v poskytování první pomoci

Kutnohorský park pod Vlašským dvorem se dnes mění na jakousi nemocnici pod širým nebem. V centru města se po roce opět potkávají školáci z celého regionu, kteří mezi sebou poměří síly v poskytování první pomoci. Nejúspěšnější družstva pak postoupí do krajského kola hlídek mladých zdravotníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obvazová technika

Obvazová technika | Foto: Michal Trnka

Park pod Vlašským dvorem v Kutné Hoře je již tradičním místem konání oblastního kola soutěže Hlídek mladých zdravotníků. Ve dvou kategoriích tam soutěží mladší i starší žáci základních škol.

A to nejen z Kutné Hory, ale i z dalších měst a obcí na Kutnohorsku, kde se děti věnují zdravovědě a snaží se společně se svými učiteli zvládnout dovednosti, které se jim mohou hodit při záchraně lidského života.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na soutěži mladých zdravotníků v Kutné Hoře natáčel Michal Trnka

Mezi soutěžními úkoly mladých zdravotníků bývají situace, se kterými se mohou v každodenním životě setkat. Například pomoc po dopravní nehodě, rvačce nebo třeba při záchraně tonoucího.

Školáci proto přišli většinou soutěžit s tím, že se zdokonalí v poskytování první pomoci a třeba se i přiučí něco nového, co se jim kdykoli může hodit:

„Třeba v přírodě, když jedeme někam sami na kole a něco se stane…; Baví mě to a chci se něco nového naučit…; Já taky, abych věděla, co mám dělat, když se něco někomu stane…“

Děti si poradí lépe než dospělí

Podle některých odborníků zvládá spousta dětí první pomoc poskytnout lépe než mnozí dospělí. Potvrdila to i organizátorka kutnohorského klání Věra Nuhlíčková z oblastního spolku Českého červeného kříže.

Podle ní jsou to totiž často právě děti, které učí první pomoc třeba i své rodiče. „Oni o tom hovoří i doma, takže část toho si rodiče přenesou od těch dětí,“ vysvětluje.

Týmy, které zvítězí v oblastním kole soutěže mladých zdravotníků, postupují do krajského kola. Zkušenosti z předešlých ročníků svědčí o tom, že v něm bývají školáci z Kutnohorska úspěšní.

Například loni ve středočeském klání obsadily první příčky jak v mladší, tak i starší soutěžní kategorii právě hlídky z kutnohorského regionu. Děti pak reprezentovaly celý kraj na celorepublikovém klání.

Michal Trnka, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme