Kyselka na Karlovarsku řeší spory o demolici bývalé hasičské zbrojnice

Budoucnost bývalé hasičské zbrojnice v Kyselce na Karlovarsku je nejistá. Odborníci se nemůžou shodnout na tom, zda má v areálu bývalých lázní zůstat. Vlastník objektu, společnost Karlovarské minerální vody, zvažuje demolici. O osudu zbrojnice teď rozhodují úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá hasičská zbrojnice v Kyselce na Karlovarsku

Bývalá hasičská zbrojnice v Kyselce na Karlovarsku | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Starou hasičskou zbrojnici v Kyselce tvoří přízemní budova, která není památkově chráněná. Její vlastník měl v úmyslu dům zbourat a na uvolněné parcele vytvořit zázemí pro obyvatele nedávno opraveného domu Stallburg.

Obecně prospěšná společnost, která historický areál zachraňuje, se demolici pokusila odvrátit. Právní zástupce firmy Karlovarské minerální vody Martin Hanzl ale tvrdí, že řízení o možné demolici stále pokračuje.

„Je to ve stádiu, kdy platí povolení k odstranění stavby. My jsme po jednání s panem Lažanským, o které nás požádal, vyhověli a učinili jsme kompromis, že vyčkáme na výsledky případného přezkumu rozhodnutí, který byl avizován,“ uvádí Hanzl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spory okolo bývalé hasičské zbrojnice v Kyselce na Karlovarsku se zajímal reportér Zdeněk Trnka

„V případě, že rozhodnutí bude negativní, žádné odstraňování stavby se konat nebude. Pokud bude pozitivní, budeme dále zvažovat, jak s garáží naložíme,“ pokračuje.

Část odborníků a místní patrioti si myslí, že nenápadná budova bývalé hasičárny ke Kyselce patří. Hanzl ale tvrdí, že dům památkově chráněný není a demolice by prospěla zejména obyvatelům nedávno opraveného domu Stallburg.

„Stále jsme přesvědčeni, že by bylo vhodnější ji odstranit pro získání životního prostoru pro obyvatele domu Stallburg,“ říká Hanzl.

S názorem Karlovarských minerálních vod souhlasí i nezávislý starosta Kyselky Aleš Labík.

„Z pohledu nájemníků, kteří budou bydlet ve zrekonstruované vile Stallburg, je celkem logické, že je pro ně kus zeleně vhodnější než nějaká garáž, která podle mého názoru není historicky ani architektonicky tak významná,“ myslí si Labík.


Naprosto zásadně s bouráním objektu nesouhlasí Asociace sdružení pro záchranu a obnovu kulturního dědictví. Její zástupci počítali s tím, že se bourat nebude. Ze současného stavu řízení jsou překvapeni a rozladěni.

„Pokud to Karlovarské minerální vody myslí vážně s tím, že by se objekt neměl demolovat, mělo by se řízení zastavit. Pokud doběhne do finální fáze, kdy nabyde právní moci, mohou Karlovarské minerální vody kdykoli zahájit demolici, což je pro nás velice problematická záležitost,“ vysvětluje Martin Kadrman.

Odvolává se na jednání mezi Karlovarskými minerálními vodami a vlastníkem zámku v Chyši Vladimírem Lažanským, který je garantem pokračující záchrany Kyselky.

„Tímto chceme vyzvat obecně prospěšnou činnost Lázně Kyselka, kterou reprezentuje pan Lažanský a která je podle zákona účastníkem řízení, aby se maximálním způsobem snažila zamezit demolici objektu, aby se odvolala a stavěla se proti tomu,“ dodává Kadrman.

Osud bývalé hasičárny v historickém areálu je tak stále nejistý.

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme