Změnit si příjmení mohou i registrovaní partneři, úředníci se musí řídit právem EU

Češi, kteří uzavřou registrované partnerství v zemích Evropské unie, mají právo na změnu příjmení podle svého partnera. Krajský soud v Brně dal zapravdu ženě z jižní Moravy, která chtěla, aby bylo do české matriky zapsáno jméno její partnerky z Německa. Úředníci ji tehdy odmítli s tím, že české zákony nijak neupravují užívání příjmení pro uzavření registrovaného partnerství. V Německu tak vlastně žila pod jiným příjmením než v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homosexuálové (ilustrační foto)

homosexuálové (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Případ ženy z Brna je poměrně ojedinělý, protože lidé, kteří uzavřou registrované partnerství, si obvykle své příjmení nemění. Pokud ano, dělají to na základě žádosti o změnu příjmení, o což může požádat kdokoli, říká mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián a vysvětluje postup úředníků tamní matriky.

„Je to byrokratická zátěž, to si samozřejmě uvědomujeme. Na jedné jediné matrice v každém kraji uzavřete registrované partnerství a buď na té stejné, nebo i na jiné, podle vašeho trvalého bydliště, požádáte o změnu příjmení a navíc jste ještě ke všemu povinni uhradit správní poplatek tisíc korun. Legislativa je tak momentálně nastavená, matrikářky zákony nepíší,“ vysvětluje postup úředníků Roman Burián, mluvčí městské části Brno-střed.

Přehrát

00:00 / 00:00

O užívání příjmení po uzavření registrovaného partnerství natáčela redaktorka Vlasta Gajdošíková

Žena ve zmíněném případu ale chtěla změnit příjmení bez této složité procedury. Podpořil ji v tom i ombudsman. Když její žádost matrika Brna-středu zamítla, odvolala se k nadřízenému orgánu - brněnskému magistrátu.

„Postupovali jsme podobně jako městská část a řídili jsme se zákonem o matrikách,“ říká Pavel Žára, mluvčí brněnského magistrátu.

Brňanka se ale rozhodla bojovat a podala proti rozhodnutí magistrátu žalobu.

„Krajský soud v Brně došel k závěru, že žalovaný pochybil, pokud pominul primární právo Evropské unie,“ cituje shrnutí pravomocného rozsudku mluvčí brněnského krajského soudu Markéta Sigmundová.

„Krajský soud napadené rozhodnutí žalovaného zrušil pro jeho nezákonnost a rozhodl, že se věc vrací k dalšímu řízení magistrátu města Brna, v němž je vázán shora vysloveným právním názorem,“ dodává Sigmundová.

Dvě nové občanky

Přestože toto průlomové rozhodnutí padlo už před několika měsíci, spis se zatím na matriku Brna-středu nedostal. I když se tento případ zdá výjimečný, lidem v registrovaném partnerství by pomohlo, kdyby si mohli příjmení změnit stejně jednoduše jako manželé.

„V současném systému je to tak, že my si musíme nechat udělat dvakrát nový občanský průkaz – jednou po uzavření registrovaného partnerství a pak podruhé při změně jména partnera,“ říká registrovaný partner David Vaníček.

Pokud by si oba partneři nechali své původní příjmení, vzniká podle Davida Vaníčka jeden zásadní problém:

homosexuálové (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Na novém občanském průkazu máte pouze uvedeno, že jste v registrovaném partnerství. Ale už se tam nemůže uvést jméno partnera. A potom když by se stala nějaká krizová situace, a potřebovali byste někomu prokázat, že dotyčný je váš partner, tak s sebou musíte nosit potvrzení o registrovaném partnerství a občanský průkaz postrádá smysl.“

Úřady zatím nepodnikly nic pro to, aby se české zákony uvedly do souladu s těmi evropskými.

„Zákony, které se týkají této problematiky, spadají do gestce ministerstva vnitra a podle názoru našeho ministerstva by na nich mělo pracovat ministerstvo vnitra,“ odkazuje mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka tvrdí, že o tomto konkrétním případu zatím představitelé resortu nic neví. Případně zváží nezbytnost novely zákona o registrovaném partnerství nebo zákona o matrikách.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme