Napětí na východě Ukrajiny nepolevuje. Separatisté trvají na nedělním referendu

Na východě Ukrajiny vrcholí přípravy na kontroverzní referenda o nezávislosti. Doněcká a Luhanská oblast bude hlasovat už zítra. Současná vláda v Kyjevě i západní země už předem hlasování odmítají. K jeho odkladu vyzval i ruský prezident Vladimír Putin. Separatisté přesto na uspořádání referenda trvají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přípravy na nedělní referendum o nezávisloti v Luhansku na východě Ukrajiny

Přípravy na nedělní referendum o nezávisloti v Luhansku na východě Ukrajiny | Zdroj: Reuters

Vůdci samozvané Doněcké lidové republiky nejenže hodlají referendum zorganizovat, ale navíc chtějí v regionech, které ovládají, znemožnit hlasování v prvním kole voleb ukrajinského prezidenta. To je plánováno na 25. května.

Podle jednoho z organizátorů zítřejšího referenda Romana Lagina ovládají separatisté v oblasti Donbasu, což je zkratka Doněcké uhelné pánve, většinu volebních okrsků, a proto tam volby prezidenta prý nebudou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Události přímo v Doněcku sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Alexander Tolčinský

Není k tomu prý důvod, protože se obyvatelé v neděli rozhodnou pro samostatnost a podle separatistů nebude nutné volit vrcholného představitele „cizí země“, tedy Ukrajiny.

Zítřejšího referenda se nezúčastní žádní nezávislí pozorovatelé a není jisté, zda jeho výsledek kromě organizátorů někdo uzná.

Hlasovací lístek pro nedělní referendum o samostatnosti Doněcké oblasti | Foto: Reuters

Referendum by se podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Doněcku mohlo týkat až tří milionů obyvatel. „Vše je ale podezřelé, protože nikdo neviděl volební seznamy, nikdo neví, kdo bude hlasy sčítat, nikdo neví, kolik lidí se vlastně může voleb zúčastnit.“

„Spíš to vypadá, že výsledek je předem zorganizován a že to dopadne jako na Krymu, tedy že se většina obyvatel vysloví pro nezávislost."

"Akorát je tady jedna věc odlišná od Krymu - tu vyhlášenou nezávislost pravděpodobně nepodpoří Moskva, protože ta se snažila místní organizátory od uspořádání referenda odradit,“ poznamenal zpravodaj ČRo v Doněcku.

Merkelová a Hollande pohrozili Rusku hospodářskými sankcemi

Číst článek

Separatisté oznámili, že hlasování bude platné při „jakékoliv účasti“. Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes představitelům východních oblastí nabídl jednání.

Hlasující se mají v nedělním referendu vyjádřit k tomu, zda chtějí pro své oblasti "samostatnost". Není však zcela jasné, zda výsledek povede k úplné samostatnosti nebo k samostatnosti v rámci ukrajinské federace či k připojení k Rusku.

Vizitky východoukrajinských oblastí před referendem | Foto: ČTK

Alexander Tolčinský, ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme