V tunelu Blanka zbývají stavařům dokončit poslední práce. Městu ho chtějí předat do konce září

Vydlážděné stěny, tříproudová silnice a informační tabule, které upravují rychlost. Tak po šesti letech od zahájení stavebních prací vypadá nejdelší městský tubus v Evropě, pražský tunelový komplex Blanka. Podle Metrostavu je už skoro hotový, Praze by ho chtěl předat do konce září.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka

Tunel Blanka | Foto: Filip Jandourek

Stěny v tubusu tunelu z Letné do Troji už jsou nově vydlážděné. Hotové je už částečně i dopravní značení, které upravuje rychlost.

„Tady je hotovo. Až to geometři namalují, tak se jen udělají čáry,“ říká mluvčí Metrostavu František Polák.

Podle Poláka teď zbývá stavařům dokončit už jen externí práce. Stále není hotový Trojský most, nutná je i úprava křižovatek, které jsou na trase k tunelu, a v neposlední řadě také vysázet novou zeleň tam, kde ji stavaři zahrnuli hlínou.

„Dokončíme komplet celou Letnou, že bude taková jako předtím. Tráva a šotolina, jak si Praha 7 poručila,“ dodal mluvčí.

Tunelový kompex Blanka
(Brusnický, Dejvický a Bubenečský tunel)
- jeho výstavba začala v roce 2007
- náklady zatím dosáhly asi 36 miliard korun
- roční provozní náklady 164 milionů korun
- má délku 6,4 kilometru
(nejdelší městský tunel v Evropě)
- řidiči by ho mohli začít používat v září 2014

Tunelový komplex by Praha měla od Metrostavu dostat do konce září. „30. září končíme stavební práce. Potom nabídneme Praze převzetí Trojského mostu včetně tramvají,“ vysvětlil Polák.

O září mluví i náměstek primátora Jiří Nouza z TOP 09. Podle něj by se do té doby mohlo podařit tunel nejen otevřít, ale i zprovoznit.

„Nejsem přítelem měkkých termínů. Lepší je stanovit tvrdší a prodloužit to o týden než o měsíc,“ říká Nouza.

Termín otevření se podle Nouzy bude odvíjet od harmonogramu firmy ČKD, která má tunel vybavit technologiemi a zajistit nové velíny.

„Většina úkolů je v tuto chvíli spojená s činností ČKD. Termín budeme znát během tří týdnů,“ dodal Polák. S firmou ČKD chce Praha začít jednat v následujících dnech.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme