Ženu, která se pokusila otrávit dceru fridexem, poslal soud na 12 let do vězení

Dvanáctiletý trest vězení a ochrannou léčbu uložil českobudějovický krajský soud ženě, která se letos v lednu snažila zavraždit svou tříletou dceru. Do jogurtu i do pití jí přidala jedovatou nemrznoucí směs. Dívku zachránil včasný zásah lékařů, které přivolal její otec. Rozsudek zatím není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudy, jednací síň (ilustrační foto)

Soudy, jednací síň (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Státní zástupkyně se na místě odvolala, trest jí za pokus o vraždu dítěte připadá příliš mírný. Obhájce obžalované si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

O okolnostech svého činu nechtěla 23letá žena před soudem mluvit. „Strašně toho lituji, strašně mě to mrzí. Dceru miluji, udělala bych pro ni cokoliv,“ řekla jen. Nedokázala ani vysvětlit, proč se rozhodla dívku otrávit.

Obžalovaná nejprve přimíchala fridex do jogurtu. Když ho dítě snědlo, přilila jedovatou směs i do vody se šťávou. Tu ale dívka odmítla vypít, protože jí nechutnala.

Před soudem žena líčila, jak si ve svém životě připadala zklamaná. Týral ji údajně adoptivní otec a klid prý nenašla ani v manželství.

„Ze začátku byl vztah v pořádku. Ale když se nám narodila dcera, tak mě manžel bil, nadával mi. Podala jsem i několikrát trestní oznámení na policii,“ vypověděla.

Dceru přiotrávila fridexem i další žena

Není to první případ v České republice, kdy se žena pokusila otrávit svou dceru fridexem. Matka z Nejdku na Karlovarsku donutila v roce 2010 dívku, která se vrátila z víkendu stráveného s otcem, aby vypila čaj s jedovatou chemikálií.

Lékaře přivolala až po několika hodinách, nechtěla ale prozradit, z čeho je dítěti špatně. Dívka nakonec otravu přežila bez následků, musela ale podstoupit drastickou léčbu.

Krajský soud v Plzni matku původně potrestal výjimečným trestem, 25 lety vězení. Na základě nálezu Ústavního soudu ale musel o výši trestu rozhodovat znovu.

Plzeňský soud pak ženě uložil trest na samé horní hranici sazby, která činí 15 až 20 let. Odvolací soud ovšem loni v únoru trest označil za nepřiměřeně přísný a snížil jej na 17 let.

Českobudějovický krajský soud poslal za mříže ženu, která se pokusila otrávit svou dceru fridexem | Foto: ČTK

ČTK, Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme