Hokejista Ondřej Palát je v nominaci na zisk Calderovy trofeje

Mladý český útočník Ondřej Palát, který v zámořské NHL obléká dres Tampy Bay, se dostal mezi tři nominované na ocenění pro nejlepšího nováčka roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český útočník Ondřej Palát (uprostřed) se raduje po svém gólu do sítě Washingtonu

Český útočník Ondřej Palát (uprostřed) se raduje po svém gólu do sítě Washingtonu | Zdroj: Reuters

Spolu s Palátem se mezi nominované dostal jeho spoluhráč Tyler Johnson a útočník Colorada Nathan MacKinnon. Mladíček z týmu Avalanche byl nejlepší v kanadském bodování nováčků. O čtyři body porazil právě Paláta.

Český útočník nasbíral v 81 zápasech 59 bodů, když vstřelil 23 gólů a u dalších 36 branek asistoval. Na tři body se přiblížil klubovému rekordu Brada Richardse ze sezony 2000/2001. Na přelomu prosince a ledna se Palát zapsal do klubové historie, když jako nováček bodoval v osmi zápasech v řadě.

Největší favorit na zisk trofeje, coloradský MacKinnon, překonal rekord Waynna Gretzkého. Dokázal bodovat ve třinácti zápasech v řadě mezi hráči, kterým je osmnáct let a méně.

Calderova trofej se uděluje od roku 1936, kdy se pro ocenění nejlepšího nováčka rozhodl tehdejší předseda NHL Frank Calder. Soutěž se vypisovala už od roku 1933, ale teprve Calder ji dal název a trofej.

Posledním držitelem Calder Memorial Trophy se v roce 2013 stal Jonathan Huberdeau z Floridy Panthers. Z českých hokejistů se ještě nikomu nepodařilo cenu pro nejlepšího nováčka získat. V roce 1981 vyhrál Calderovu trofej slovenský hokejista Peter Šťastný, který tehdy hájil barvy Quebecku Nordiques.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme