Na jihu Moravy řádí pytláci, policisté je stíhají marně

Největší problémy dělají jihomoravští pytláci na Břeclavsku. Od začátku roku tam už o sobě několikrát dali vědět, policisté ale zatím nikoho nechytili. Pokud by se tak stalo, pytlákům hrozí až dva roky za mřížemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zabitá srna pytlákem

zabitá srna pytlákem | Foto: KRNAP

„Je to na objednávku pro hotely,“ má jasno o záměrech pytláků myslivec Zdeněk Procházka, podle kterého je situace rok od roku horší.

„Oproti stavům před pěti nebo šesti lety jsou letos stavy srnčího poloviční. Už není, co střílet. Zvěř je už tak chytrá, že vychází jen v noci a jakmile něco zahlédne, tak se dá do běhu a zmizí. Brání se i tímhle, protože ví, že je do ní stříleno kdykoliv,“ dodává Procházka.

Jihomoravští policisté loni řešili devatenáct případů pytláctví, především vysoké zvěře. Úspěšnost dopadení lovců je ale malá, kolem 15 procent.

Myslivci totiž úbytek zvěře hlásí většinou s časovým zpožděním, až po namátkovém sčítání nebo honech.

„V letošním roce evidujeme na Břeclavsku už pět případů neoprávněného ulovení. Pytláci v našem regionu usmrtili dvě divoká prasata, jednoho daňka, muflona a srnu. Způsobená škoda některých případů dosahuje vysokých částek, například trofejní cena muflona byla stanovena přes 60 tisíc korun,“ říká břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Za celý uplynulý rok přitom břeclavští policisté řešili jen čtyři podobné případy.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme