Berounská charitní šicí dílna zaměstnává lidi, kteří nemůžou sehnat práci

Dvacítka zaměstnanců prošla za čtyři roky berounskou charitní šicí dílnou. Pracovali tu lidé, kteří by jinak uplatnění našli jen těžko například proto, že jsou ze sociálně vyloučených komunit, po výkonu trestu, dlouhodobě nezaměstnaní nebo se chtějí věnovat svým potomkům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šití, šití a zase šití... Tak vypadá pracovní den pro většinu zaměstnankyň.

Šití, šití a zase šití... Tak vypadá pracovní den pro většinu zaměstnankyň. | Foto: Tomáš Adamec

„Teď dělám ministrantskou sukni, jmenuje se to roketa,“ popisuje maminka dvou dětí Irena Svobodová. V dílně se šijí různé výrobky, provádí se opravy a kromě toho se také žehlí.

Šicí dílna vznikla v roce 2010 v rámci projektu Pomůžeme vám uspět. Nepracují tady jen ženy, ale občas se objeví také šikovní muži.

Přehrát

00:00 / 00:00

Berounskou šicí dílnu navštívil reportér Petr Kološ

„Pracoval tady 21letý kluk a šil krásně. Sám se to naučil, přihlásil se a byla s ním super spolupráce. Nakonec ale šel za většími penězi. Musel změnit obor, pracuje ve strojírenství, ale šije na zakázku doma,“ říká mistrová Jana Včeličková.

Hodinová sazby je v dílně 51 korun. I přesto sem Irena Svobodová chodí šít už druhým rokem.

„Já jsem spokojená, protože můžu mít zkrácený pracovní úvazek, což mi jako mamince se dvěma dětmi velice vyhovuje.“

Od podzimu by na Jarově ve sklepních prostorách měla vzniknout i prádelna.

„Cílit budeme na obyvatele Berouna a okolí nebo pokud dostaneme větší zakázky třeba od penzionů,“ přemýšlí Soňa Křikavová, která má celý projekt na starosti.

Prádelna by měla začít fungovat od září. Zaměstnání tu najdou dva lidé.

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme