Asi 200 lidí demonstrovalo proti odvolání ředitele NP Šumava. Chtěl víc pravomocí pro obce

Necelých dvě stě lidí přišlo do Horní Plané na demonstraci proti výměně ředitele Národního parku Šumava. Akci svolal nezávislý senátor Jan Veleba, který se vymezuje proti ekologickým aktivistům. Protestů se účastní politici, starostové a obyvatelé Šumavy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel NP Šumava Jiří Mánek na snímku z června 2012

Ředitel NP Šumava Jiří Mánek na snímku z června 2012 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Pořadatelé nejdříve lidem rozdali transparenty. Shromáždění hájí bývalé ředitele Jiřího Mánka a jeho předchůdce Jana Stráského, který na protestu také vystoupil.

„Charta Šumavy je vyjádřením obav o osud Šumavy pod schválením plánu péče, který směřuje Šumavu někam jinam, než bylo dohodnuto s regionem,“ říká předseda Svazu šumavských obcí Antonín Šubrt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při protestech proti odvolání ředitele NP Šumava v Horní Plané natáčel redaktor Ĺubomír Smatana

Obce hodlají v protestech pokračovat. „Díky tomu, že nás – šumavských obyvatel – je jen 15 tisíc voličů, jsme v uvozovkách těmi indiány v rezervaci, se kterými se nikdo moc nemazlí,“ myslí si starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Lidé chtějí také v parlamentu lobbovat za to, aby schválil senátní návrh zákona o NP Šumava. Chtějí také, aby ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO odvolal nově jmenovaného ředitele Pavla Hubeného.

Richarda Brabce k takovým protestům není důvod. Starostové šumavských obcí ale tvrdí, že ve hře je budoucnost Šumavy.

Ministr Brabec byl k návrhu zákona, který prosazuje Senát, velmi tvrdý.

Ministr životního prostředí Richard Brabec | Foto: Filip Jandourek

Vadí mu především to, že senátní návrh naráží na mezinárodní závazky České republiky, je s nimi v zásadním rozporu.

Kritizoval také zbytečné detaily, kterými se prý zákon jen hemží. Třeba jak mají přesně vypadat cesty či protipožární opatření.

Ministr nesouhlasí také s převodem pozemků od státu do majetku obcí. Stát by měl podle návrhu dávat náhrady obcím, na jejichž katastru se národní park rozkládá. Přitom už dnes jsou tyto obce v porovnání s jinými docela slušně financovány.


Zvětšit mapu

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme