Šest tisíc lidí přišlo na vojenskou základnu u Náměšti nad Oslavou. Viděli i srážku výsadkářů

Po dvou letech se vrtulníková základna v Náměšti nad Oslavou otevřela veřejnosti. Přes nepříliš dobré počasí si šest tisíc návštěvníků prohlédlo ukázky vojenské techniky. K vidění byly proudové letouny Jas 39 Gripen, vrtulníky, tanky i obrněný transportér Pandur. Činnost armády prezentovali i výsadkáři, ukázku jim ale zkomplikovalo počasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti Henčov u Jihlavy dnes přistál bojový armádní vrtulník z Náměště nad Oslavou

Na letišti Henčov u Jihlavy dnes přistál bojový armádní vrtulník z Náměště nad Oslavou | Foto: Lucie Maxová

Velký vítr přichystal divákům nečekaně dramatickou podívanou, když se při seskoku z malé výšky 300 metrů dva výsadkáři srazili kousek nad zemí.

„Nestandartní záležitost byla vyřešená bravurně, tak jak jsou výsadkáři cvičení. Může se to stát kdykoliv, při jakémkoliv vysazení. Ale zvládli to na jedničku,“ zhodnotil vrchní praporčík Miloš Hošek, který má za sebou 30 seskoků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O českých vojenských výsadkářích natáčel reportér Petr Palovčík

V obtížném počasí výsadkářům pomohly i nové padáky, které jsou na takové podmínky konstruované. Navíc jsou na nezvyklé situace vojáci i cvičení, mají speciální trenažér.

„Výsadkář je zavěšen na cvičné verzi padáku. Simuluje se zamotání do šňůr i celá řada dalších závad,“ dodal Hošek.

Češi patří mezi elitní výsadkářské jednotky. „Čeští výsadkáři jsou nasazování v zahraničních misích. Začalo to v roce 1991 v Perském zálivu, přes Bosnu a Hercegovinu, Kosovo, Irák, Mali a momentálně Afghánistán,“ popsal Miloš Hošek.


Zvětšit mapu

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme