Evropa zavádí další sankce proti Rusku. Vůbec poprvé postihnou i ruské firmy

Evropská unie uvalila sankce na dvě ruské firmy a 13 vysoce postavených ruských představitelů. V Bruselu se na tom dohodli ministři zahraničí zemí osmadvacítky. Firmy, proti kterým zavedli sankce, se podle nich podílely na zabrání ukrajinského majetku na Krymu po jeho připojení k Rusku. Konkrétní jména osmadvacítka zveřejní v dohledné době.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu

Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu | Zdroj: ČTK

Podle šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové Rusko stále neudělalo nic podstatného pro zmírnění krize na Ukrajině. Proto na něj Unie uvalila další sankce.

Opatření proti ruským firmám zatím podle evropského práva nebyla možná a Unie je teď zavádí vůbec poprvé. Jedná se o společnosti, které zabraly ukrajinský majetek na Krymu po jeho připojení k Rusku. Budou to spíše lokání firmy, nikoli koncerny jako Gazprom nebo Lukoil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o unijních sankcích vůči Rusku přináší zpravodaj Českého rozhlasu při EU Ondřej Houska

Na rozšíření právního základu sankcí se už minulý týden dohodli diplomaté členských zemí.

Podle Unie je jediným řešením krize na Ukrajině dohoda všech stran. V zemi by tak měla působit mise OBSE, jejímž členem je i Rusko. Zprostředkovatelé by pak měli usilovat o nastartování jednání mezi představiteli východoukrajinských separatistů a ukrajinskou vládou. Celá snaha by měla začít již tento týden.

Právoplatnost referend na východě Ukrajiny zpochybnili Zeman i Sobotka

Číst článek

„Jde o odzbrojení nelegálních skupin, vyklizení obsazených budov a otevření celonárodního dialogu," řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. V této souvislosti pak také EU odsoudila včerejší referenda na východě Ukrajiny. Podle ní jsou neplatná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska vysvětluje sankce, které přijala Evropská unie směrem k Rusku

Dosud se zmrazení majetku a zákaz vstupu do EU dotýkal 48 osob - od ruských politiků, včetně členů vlády a významných osob z parlamentu, přes vojáky a pracovníky tajných služeb až po ukrajinské separatisty.

Evropská unie také po Rusku požaduje, aby se zasadilo o klidný průběh prezidentských voleb, které jsou naplánované na 25. května. Pokud se tak nestane, je EU připravena zavést proti Rusku rozsáhlé ekonomické sankce.

Je však jisté, že dopad na ruskou ekonomiku mají i sankce dosavadní. Nejsou však podle hodnocení zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu při EU Ondřeje Housky tak zásadní, aby Kreml přestal sledovat své geopolitické cíle.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme