Třebíčští radní údajně při stavbě aquaparku zbytečně plýtvali penězi

Kontrolní výbor viní třebíčské radní ze špatného hospodaření. Podle závěrečné zprávy město řádně nepřipravilo zadávací dokumentaci ke stavbě aquaparku Laguna. Tím se prý stavba prodražila o 12 milionů korun, tedy je o 21 procent více než vysoutěžená cena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třebíčský aquapak Laguna nabízí i třetí nejdelší tobogán v Česku

Třebíčský aquapak Laguna nabízí i třetí nejdelší tobogán v Česku | Foto: Michal Malý

Stavba byla podle kontrolního výboru celkově špatně připravená. Do zadávací dokumentace se prý nepromítnuly nové záměry investora, před zahájením výběrového řízení nebyl dostatečně provedený průzkum staveniště a v projektu se objevily nepřesnosti a rozpory.

Podle závěrečné zprávy chybí také jednoznačné stanovisko, proč vše hradí město, když ve smlouvě o dílo má tuto úhradu vyloučenou.

Město údajně při stavbě aquaparku zaplatilo navíc za celou řadu věcí – za lepší protiskluzovou dlažbu nebo voděodolné betony. Podstatná část víceprací se týkala také odtěžení skály, na kterou se při průzkumu před zahájením stavby nepřišlo.

Podle radních jde o domněnky

Radní se brání, že sice nechali udělat průzkumné vrty, ty prý ale jako naschvál skálu minuly. Zpochybňují ostatně celou zprávu kontrolního výboru.

„Z mého pohledu to jsou domněnky, nejsou podloženy fakty. Byť možná ta fakta existují, já jsem je neviděl. Zatímco vyjádření úřadu jsou jasně doložená fakty a tvrdými čísly,“ říká nezávislý zastupitel a radní za Pro Třebíč Daneš Burket.

Přístup třebíčských radních však značně pobouřil například opozičního zastupitele za Starosty a nezávislé Jaromíra Baráka:

Nový aquapark Třebíč | Foto: Michal Malý

„Proč to rada nechce akceptovat a proč se na to tedy nepodívá? To, že tam došlo k vícepracím za 12,5 milionu, či kolik toho bylo, je asi dost podstatné. To by stálo za pozornost, nebo ne?“

Kontrolní výbor třebíčských zastupitelů má k dispozici i stanovisko právníka, který se zabývá veřejnými zakázkami. Ten předpokládá, že došlo k porušení zákona.

Členové kontrolního výboru každopádně slíbili, že ještě dodají materiály, které po nich radní požadují. Chtějí prý ale hlavně docílit toho, aby se už při dalších velkých stavbách v Třebíči podobná pochybení nestávala.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme